’Velsenaren ruziën vaak met buren’

Carlo Nijveen

Bijna een op de vijf Velsenaren heeft in de afgelopen vijf jaar wel eens ruzie gehad of een conflict uitgevochten met buren. Dat blijkt uit de recent naar buiten gebrachte Veiligheidsmonitor van Velsen.

De gemeentelijke steekproef, waaraan in totaal ruim dertienhonderd Velsenaren hebben deelgenomen, maakt duidelijk dat in Velsen-Noord en Santpoort-Zuid relatief vaak bonje ontstaat tussen buren. In de IJmuidense Zee- en Duinwijk gaat het er daarentegen blijkbaar veel vreedzamer aan toe. Dat vinden de makers van de Veiligheidsmonitor opvallend, omdat in Zee- en Duinwijk juist sprake is van weinig onderlinge contacten en buurtbewoners hebben laten weten dat zij veel sociale overlast ervaren. In Santpoort-Zuid is het volgens hen precies andersom.

Van de Velsenaren die bij de steekproef melding maakten van een ruzie of conflict heeft 24 procent dat geschil kennelijk niet weten op te lossen. Bij 16 procent van de burenruzies die wel konden worden bijgelegd, kwam de politie eraan te pas. Andere buren schakelden de desbetreffende woningcorporatie of Stichting Welzijn Velsen in, zo blijkt uit de Veiligheidsmonitor.

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.