IJmondtrekkers werken mee aan groot onderzoek naar tekenbeten

Redacteur IJmuiden
IJmuiden

Er loopt een groot onderzoek naar de beten van teken bij kinderen in het duingebied, onder meer bij het Naaldenveld in Bentveld. Scoutinggroep De IJmondtrekkers uit IJmuiden deed mee aan het onderzoek.

Het is een initiatief van de GGD’s van Kennemerland en Amsterdam en het AMC. Veel teken zijn besmet met de Borrelia-bacterie die kan leiden tot de ziekte van Lyme. De instellingen willen meer weten over het voorkomen van tekenbeten en wat de meest effectieve maatregelen zijn.

Bij de in- en uitgangen van de bos en duingebieden in Kennemerland nemen medewerkers van de GGD korte vragenlijsten af bij ouders en begeleiders van kinderen tussen de 6 en 16 jaar. Op de vragenlijsten wordt ook genoteerd wat voor kleding de kinderen dragen en of ze zijn ingesmeerd met een speciaal middel. De kinderen krijgen een loepbeker als presentje en een polsbandje. De ouders of begeleiders krijgen een tekenverwijderaar mee en instructies voor een tekencontrole.

Bij thuiskomst dienen de kinderen te worden onderzocht op teken. De resultaten van dit onderzoek moeten worden doorgegeven aan de GGD. Ook als er geen teken gevonden worden moet dit worden gemeld.

Het Naaldenveld is een geliefde kampeerplek voor scoutinggroepen, maar tevens een beruchte plek voor het oplopen van tekenbeten. Afgelopen weekend kampeerden er de welpen van Scoutinggroep de IJmondtrekkers uit IJmuiden.

Ook zij deden aan het onderzoek mee. Twee welpen bleken een beet te hebben opgelopen. ,,We zijn als leiding hier heel alert op, want we kennen het gevaar’’, vertelt een leidster. ,,We kamperen vaker in duin- en bosgebieden. ’s Avonds controleren we altijd de huid van de kinderen. Ook vragen we de ouders om thuis de kinderen nog eens goed te onderzoeken."

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.