De Moerberg gaat kamers verhuren

Anneke Wijsman
IJmuiden

Stichting Zorgbalans gaat vijf appartementen in De Moerberg verhuren aan mensen die volgens de nieuwe wet nog niet naar een bejaardenoord mogen.

Deze nieuwe woonvorm is bedoeld voor ouderen met een laag inkomen, die zorg nodig hebben, maar volgens de strengere regels niet voor opname in aanmerking komen. Hun zorgkosten worden in de nieuwe wet bij een lagere indicatie nog wel vergoed, maar de woonkosten, die bij een opname in een tehuis horen, niet meer.

Deze senioren konden voorheen wel in een verzorgingshuis terecht, maar vallen nu buiten de boot en zouden thuis moeten blijven wonen.

Diensten

Maar niet iedereen wil of kan dat. Voor deze senioren zijn de appartementen bedoeld. De ouderen wonen zelfstandig maar hebben ook de veiligheid, bescherming en de zorg die zo’n complex kan bieden. Het draait hierbij om een zogenoemd gescheiden systeem van wonen en zorg.

De woonruimte wordt gehuurd van het Woningbedrijf Velsen en de zorg die mensen anders thuis zouden krijgen, wordt ze nu in De Moerberg gegeven. Dat zijn dan diensten als huishoudelijk hulp, maaltijdvoorziening, vervoer-en was- en strijkservice en zorg via Zorgbalans.

Modelwoning

Daarnaast kunnen de bewoners nieuwe stijl gebruikmaken van gemeenschappelijke voorzieningen als recreatieruimte en tuin.

De Moerberg biedt appartementen aan met twee kamers en studio’s van één kamer. Van beide types is een modelwoning te bezoeken.

Al met al lijkt het veel op een serviceflat met dit verschil dat de kosten aanmerkelijk lager liggen.

Kleine beurs

Zorgbalans wil deze woonvorm in de toekomst meer aan gaan bieden. De organisatie omschrijft het als ’Wonen en zorg, ook voor mensen met een kleine beurs’.

Zorgbalans doopte deze nieuwe woonvorm ’Zorgeloos Wonen’. Bij De Moerberg, wordt gekeken hoe groot de animo hiervoor is. Donderdag 25 september kunnen geïnteresseerden tussen 16 en 20 uur de modelwoningen bezoeken in de Zuiderkruisstraat 74 en informatie krijgen over huurkosten en zorgmogelijkheden.

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.