Fietsersbond bezorgd over tunneltje Santpoort-Noord

Vanuit het tunneltje is het lastig om op tijd te remmen om voorrang te geven.

Vanuit het tunneltje is het lastig om op tijd te remmen om voorrang te geven.© Foto Han van Spanje

Milo Lambers
Santpoort-Noord

De lokale afdeling van de Fietsersbond is bezorgd over de situatie bij het fietstunneltje onder N208 in Santpoort-Noord.

Fietsers die uit het tunneltje vanaf de Slaperdijk komen richting Santpoort-Noord moeten aan beide kanten voorrang verlenen. Door het steil oplopende wegdek is het voor sommige fietsers lastig om bij het remmen staande te blijven.

Ongelukkig

Han van Spanje van de Fietsersbond noemt het punt ’heel ongelukkig.’ Sinds het fietspad daar drie jaar geleden zo werd aangelegd in verband met aanleg van de busbaan maakt hij zich er zorgen over.

,,Je moet een haakse bocht maken om rechts af te slaan. Dan moet je snelheid hebben en dat is door het oplopende wegdek lastig als je zwaar beladen bent. Denk aan fietsers met kinderen voor- en of achterop of mensen op een elektrische fiets.”

© Cyclomedia

Van Spanje wijdt de gevaarlijke situatie aan een constructiefout. Er had bij het ontwerp meer rekening met de fietsers moeten worden gehouden. Ze hebben meer ruimte nodig. Het ziet er allemaal mooi uit, maar eigenlijk is het gewoon waardeloos.”

De Santpoortse Gerda Zoon kan er over meepraten. Zij ging onlangs onderuit en liep hierbij een paar vervelende schaafwonden op.

,,Verleden week kwam ik ten val omdat ik moest remmen voor een voorbijkomende fietser. Ik zeg hem pas laat. Gelukkig waren er mensen die mij overeind hielpen. Ik bleek niet de enige te zijn die dit een gevaarlijk punt vindt. Iedereen kwam meteen met oplossingen. Zoals het plaatsen van spiegels, zodat je komend uit het tunneltje kunt zien wat er van links of rechts aankomt.”

Van Spanje vraagt zich af of het euvel daarmee is verholpen. ,,De helling zou eigenlijk langer moeten. Als er spiegels zijn, heb je nog steeds het probleem dat je plotseling moet remmen. Bovendien is de tunnel erg donker. Dan zou je eigenlijk lampen op moeten hangen. Ook bij de spiegels, want anders zie je ze ’s avonds niet. Spiegels zijn bovendien ook gevoelig voor diefstal en vernielingen.”

Bocht

Het liefst zou Van Spanje zien dat de tunnelopening breder zou worden zodat fietsers meer de ruimte krijgen om de bocht te maken.

De gemeente Velsen laat in een reactie weten dat het op de hoogte is van de klachten over de kruising tussen het tunneltje en het fietspad. Een woordvoerder laat weten dat de gemeente van plan is om een aanpassing door te voeren. Wat deze aanpassing inhoudt is nog niet bekend. De gemeente onderzoekt de mogelijkheden.

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.