Velserbroekers met auto door elf landen in achttien dagen

Ronald, Cecilia, Aad en Pepijn zullen hun auto’s versieren met roze stickers van Stichting Team Daniëlle.© Foto United Photos / Remco van der Kruis

Hanin Ballan
Velserbroek

Met een auto van minimaal twintig jaar oud, maken vier Velserbroekers een reis van 8.500 kilometer door Scandinavië en andere noordelijke gebieden. Elf landen in achttien dagen: dat is de opdracht. Een autoreis in juni met als doel ‘een stukje levenservaring’ en geld ophalen voor Stichting Team Daniëlle.

Voor Ronald Kooiman (53) is zo’n rally niet onbekend: twee keer deed hij mee aan een tocht van achtduizend kilometer. ,,En dat was zelfs in Afrika.” Zijn dochter Cecilia (21) droomde er altijd al van om met haar vader aan een wegenrit mee te doen, maar daar moest ze eerst haar rijbewijs voor halen. Haar neef, Pepijn van der Aar (24), heeft zich ingeschreven met zijn stiefvader, Aad Bont (54).

Een voorwaarde om mee te doen aan de zogenaamde ‘Baltic Sea Circle Rally’, is het ophalen van 750 euro voor het goede doel. Nicolette Koopen, oprichter van Stichting Team Daniëlle, tevens genomineerd als IJmonder van het Jaar, is de ex-buurvrouw van Ronald.

De stichting zet zich in voor bewustwording rondom drugs. Omdat Koopen een goede kennis is, was de keuze snel gemaakt. ,,We hebben een band met haar. We steunen een lokale stichting liever dan een internationaal doel waar we niet veel mee hebben”, licht Ronald toe. In totaal moeten de twee teams 1.500 euro inzamelen.

Blikvoer

Ze zullen rijden op de binnenwegen van onder andere Zweden, Noorwegen en Rusland. Gebieden waar je de lokale cultuur écht leert kennen. Een kaart en kompas moeten de weg wijzen. Ronald: ,,Dat is geen probleem. Ik ben van de oude stempel. Het tijdperk dat we kaarten lazen.” Hij voegt toe: ,,Ongetwijfeld zullen we hier en daar fout rijden.”

Onvoorziene gebeurtenissen maken de reis juist spannend, vindt hij: ,,’s Ochtends weet je nog niet waar je ’s avonds slaapt. Voor sommigen is dat geen fijn idee, maar wij houden van spontaniteit. Je kunt niets plannen, behalve dat we 24 juni Amsterdam moeten binnenrijden.” Ter voorbereiding van de lange tocht vervangen ze een aantal auto-onderdelen en slaan ze ‘blikvoer’ in. Denk aan gehaktballetjes in blik. Met een soort walkietalkie, vergelijkbaar met het apparaat dat vrachtwagenchauffeurs gebruiken, communiceren de twee teams tijdens het rijden. ,,In het buitenland geldt ons telefoonabonnement niet”, grapt Aad.

Rusland zal, naar eigen zeggen, de grootste cultuurswitch zijn. Dat is voor hen onbekend terrein. Zolang je je aanpast en de mensen respecteert, moet het goed gaan, hopen ze. Ook de trip door Noorwegen zal wennen zijn, vanwege de zomerzon die niet ondergaat. Aad: ,,We zijn waarschijnlijk uitgeput na de rally. Maar ik denk dat je ook energie haalt uit de nieuwe dingen die je ziet. Na elke bocht heb je een ander uitzicht.” Door mooie gebieden rijden, foto’s maken, in het wild kamperen en vooral veel genieten. Zo ziet het viertal de reis voor zich. ,,Van mij mogen we morgen al vertrekken”, lacht Ronald.

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.