Kunstwerk publiekshal gemeentehuis Velsen onthuld

Mitzie Meijerhof
IJmuiden

Hij kreeg veel reacties van Velsenaren tijdens het vervaardigen van zijn kunstwerk. Velsenaren namen de tijd om te kijken naar de werkzaamheden. ,,Ik heb niemand gehoord die het niet mooi vond. De interactie met de bewoners van Velsen en de kunstcommissie was ontzettend leuk.''

Maanden lang stak de kunstenaar glazen druppels, halffabricaten uit Oost-Duitsland, aan staaldraden in het plafond.

,,Ik kwam het tegen in een fabriek in Oost-Duitsland. Het is een halffabricaat voor glaskunstenaars. Deze kunstenaars smelten de druppels om er iets van te maken. Ik heb de druppels zelf gebruikt. Toen ik het de eerste keer zag dacht ik gelijk, hier moet ik een kunstwerk van maken'', aldus de kunstenaar.

Golf

De 3400 glazen druppels vormen samen een golf die zich vlak onder het plafond voortbeweegt. De opdracht was een kunstwerk realiseren op de witte wand die de koof van de lift is.

De werknemers die tegenover het werk zitten werden bij de keuze betrokken. Terpstra werkte juist van de muur af wat niet wil zeggen dat er op de wand niets te zien is. Gekleurd licht, daglicht en schaduw geven het werk meerdere gezichten. De golf verbeeld Velsen met water, zee en rook.

Niet klopte

,,Ik heb genoten van het maken. Mensen die bij de gemeente moesten zijn bleven zitten en kijken en gaven hun mening. Dat is ontzettend leuk. Zo heb ik Velsen en de Velsenaar echt leren kennen. Soms ging het vanzelf, een andere keer moest ik druppels weer uit het plafond halen omdat het niet klopte. Gedurende het proces is het werk ontstaan. Het stond niet expliciet op papier waar welke druppel moest hangen. Ik heb me laten leiden door de ruimte. Ik ben pas gestopt toen het klopte'', aldus Terpstra.

Het kunstwerk beweegt niet en dankzij de parapluutjes aan het uiteinde van de draden in het plafond, komen ze ook niet zomaar naar beneden.

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.