60 seconden-column: Diploma-uitreiking

Pascal van Dongen

Ik ken de diploma-uitreiking eigenlijk alleen van mijn eigen school en studies. Regelrechte martelsessies waren dat.

Zo’n tweehonderd leerlingen zaten dan hevig zwetend te wachten in hun mooiste kloffie tot ze op het podium geroepen werden. Daar werd in vijf zinnen jouw schooltijd samengevat, vervolgens moest je een handtekening zetten en stapte je hoogst onzeker van het podium met een A4-envelop in je handen. De uitreikingen begonnen bij de A en eindigden bij de Z. Drie uur van je leven, kostte zo’n bijeenkomst.

Niet heel gek dus dat ik een beetje opkeek tegen de ceremonie op de school waar mijn dochter haar diploma mocht ontvangen. Urenlange anekdotes over andere kinderen die briefjes moesten halen, rookten in de klas en dikke onvoldoendes haalden.

Maar wat schetste mijn verbazing: de diploma-uitreiking oude stijl bestaat helemaal niet meer. Wij werden getrakteerd op een bijzonder leuke, strakke show. Uitgevoerd door enthousiaste docenten. De leerlingen werden op respectvolle, vlotte en eigentijdse wijze in de wervelende uitvoering meegetrokken. Met vlogs, filmpjes en sketches werd hun schooltijd tegen het licht gehouden. Ik ben meestal niet zo van het meedoen in het theater, maar heb hier meegeklapt. Ik geef het gewoon toe. Zo kan het dus ook. Top gedaan.

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.