’Ga je wel of niet uitleg geven bij een kunstwerk’

Lichtkunstenaar Anton Fielmich en kunstschilder Lynn Spoor.© Foto Studio 2 Media/Gwendelyn Luijk

In de serie ’Ik zie, ik zie’ gaan twee kunstenaars uit Velsen naar elkaars werk kijken en vertellen wat ze zien. In deze aflevering gaat Anton Fielmich op bezoek bij Lynn Spoor die haar atelier heeft in het havengebied. Ze hebben elkaar niet eerder ontmoet. Anton werkt op locatie, Lynn werkt dus in haar atelier.

Dat je in het havengebied bent staat als een paal boven water. Er is niet alleen meeuwengekrijs te horen, een bevriende meeuw van Lynn staat gedurende het interview onafgebroken op de vensterbank naar binnen te gluren. Een kunstminnende meeuw? ,,Hij zit gewoon op een stukje brood te wachten’’, lacht Lynn.

Station

De schilderes zit sinds twee jaar in misschien wel het mooiste atelier van Nederland. Een enorme ruimte met een zee van daglicht. Ruimte genoeg voor haar enorme werken. Lynn ging naar de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht. ,,Ik deed daar Fine Art, maar ik had het gevoel dat ik een kant op gestuurd werd. Daar kon ik niet mee uit de voeten, ik kon me er niet ontwikkelen. Dat was het moment dat ik dus voor mezelf ben gaan werken. In de eerste instantie in het oude stationsgebouw van Santpoort-Noord maar daar moest ik van het ene op het andere moment uit. Een vriendin van mij had dit atelier nog leeg staan dus kon ik zo hier naar toe overstappen’’, aldus Spoor.

Lightwalk

Anton Fielmich praat vandaag over zijn lichtkunst maar doet veel meer. ,,Ik begeleid op een privéschool studenten naar hun diploma toe. Ook ben ik fotograaf, al staat dat in verband met tijdgebrek een beetje op een laag pitje. Verder ontwerp ik festivalverlichting en projectverlichting op maat. Wil je op een evenement of festival iets de juiste uitstraling geven dan moet je dat serieus aanpakken. Met licht valt of staat iets. Voor een perfecte weergave moet je iets goed uitlichten. Op dit moment werk ik aan een watertorenproject. Tijdens de ’Lightwalk’ licht ik de watertoren van Scheveningen uit. Dat heb ik vorig jaar al gedaan maar nu ga ik ook het groen om de toren heen erbij betrekken’’, legt Fielmich uit.

Paardenbloemen

De lichtkunstenaar maakt een rondgang langs de schilderijen van Lynn. Hij ziet landschappen, gezichten en abstract werk. De eerste spreken hem aan. ,,Van die bomen en het water word ik rustig. Van de abstracte werken juist onrustig, maar dat ligt natuurlijk aan mezelf. Eigenlijk heb ik best een suffe smaak. Ik zou het liefst een aquarel aan de muur hangen van een weide met koeien, maar dat komt er thuis niet in.’’

Ze staan stil bij een vierkant werk met een cirkel erin. ,,Ik zie een kleurrijk schilderij met veel contrast, kun je toelichten wat ik zie?’’ ,,Je kijkt naar een mooi dag met paardenbloemen in een stralend blauwe lucht met witte wolken’’, legt de kunstenares uit. In andere schilderijen ziet Fielmich herinneringen. ,,Of elk vakje voor een eigen herinnering staat.’’

De kunstenaars bespreken vervolgens of je als kijker gewoon je eigen kijk op een kunstwerk kunt hebben of er een verhaal bij nodig hebt. ,,Ik heb mijn studio bij Ruijg-

oord, en zit midden tussen de kunstenaars. Ze kunnen van alles over hun kunstwerken vertellen maar uiteindelijk gaat het er toch om of iets me aanspreekt. Om te beginnen de kleuren’’, zegt Fielmich. Lynn kan wel degelijk iets met uitleg. ,,Natuurlijk mag iemand zien in een werk wat hij of zij wil zien. Ik vertel graag over mijn gedachten achter mijn schilderijen’’, legt Spoor uit. De conclusie van de kunstenaars: ’Uitleg van de maker kan een aanvulling zijn’.

Toneel

Het is wat lastig voor Spoor om het werk van Fielmich te bespreken. Hij werkt op locatie en zijn werk is vergankelijk. Met het doven van het licht verdwijnt zijn werk. Hij heeft boeken meegenomen waar ze werk van Fielmich in bekijken. Het is een projectie voor een toneelvoorstelling. Spoor is zichtbaar onder de indruk. ,,Wauw, dat komt binnen zeg. Jouw werk is eigenlijk ook heel erg groot. Ontzettend mooi. Wat ik zie is iemand die op het podium zit en eenzaam in gedachten is. Het is alsof - door de geprojecteerde cijfers in vakjes op de muur - de persoon de jaren aan zich voorbij ziet trekken. Ook de zintuigen worden geprikkeld, jouw werk is eigenlijk een beleving voor het publiek. Je maakt je publiek is onderdeel van je werk, dat vind ik bijzonder.’’

Het lichtwerk van Alkmaar City Run wordt bekeken. ,,Wat ik zie is een rustig gebied dat wordt beschermd door een ’heerser’. Centraal in het midden staat er een man boven/op het water. Het lijkt alsof de man boven het water zweeft, uit het water komt en in de gaten houdt met wat er om hem heen gebeurt. Met het licht schijnt hij zijn krachten uit en weerkaatst het op het water. Alkmaar staat er, dat is precies waar hij voor staat. Mooi beeld, krachtig maar het straalt ook rust uit’’, Aldus Spoor.

Mitzie Meijerhof

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.