’Ondernemers in IJmond onderschatten risico’s cybercrime’

Carlo Nijveen c.nijveen@hollandmediacombinatie.nl
Velsen

Ondernemers in Velsen, Beverwijk, Heemskerk en omliggende plaatsen doen nog steeds te weinig om zich te weren tegen cybercriminelen. Dat stelt voorzitter Roel Huisman van brancheorganisatie MKB IJmond.

Huisman reageert op recente landelijke cijfers waaruit blijkt dat middelgrote en kleine bedrijven dit jaar beduidend vaker slachtoffer zijn geworden van cybercriminaliteit dan grote ondernemingen. Bijna een kwart van alle Nederlandse mkb-bedrijven (23 procent) blijkt in 2015 met deze misdrijfvorm te maken te hebben gekregen. Ondernemers kunnen zich op diverse manieren tegen computerhackers wapenen, zegt Huisman.

,,Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om via veilig zakelijk internetten kostenloos een bedrijfsscan te laten uitvoeren, waardoor eventuele zwakke plekken in computersystemen aan het licht komen’’, aldus de MKB IJmond-voorzitter.

Het regionaal platform criminaliteitsbeheersing Noord-Holland houdt desgevraagd ook informatiebijeenkomsten over cybercrime, benadrukt Huisman. ,,Ondernemers- of winkeliersverenigingen kunnen daarvoor een aanvraag doen. Geen overbodige luxe.’’

Ook Marco Verschragen van het regionaal platform criminaliteitsbeheersing Noord-Holland vindt dat mkb’ers zich meer bewust moeten zijn van cybercrime-risico’s.

,,Bij het project veilig zakelijk internetten konden ondernemers gratis een hack laten doen, om na te gaan hoe kwetsbaar hun computersystemen zijn. Maar daarvoor was geen massale belangstelling. Ondernemers zijn misschien huiverig om anderen in hun computers te laten neuzen. Ook als het erom gaat te onderzoeken of systemen wel voldoende zijn beveiligd. Terwijl het voor hackers vrij eenvoudig is hen af te persen als zij systemen binnendringen. Een hacker kan bijvoorbeeld een computer op slot zetten, waarna hij de ondernemer dwingt een code te kopen om het bedrijfssysteem weer bruikbaar te krijgen.''

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.