Buikschuiven bij dorpstent op jaarfeest Velsen-Noord

Zomers volksvermaak: in volle vaart schuivend naar de finish

Zomers volksvermaak: in volle vaart schuivend naar de finish© Foto Ronald Goedheer

Floor Zijp
Velsen-Noord

Het is een gloeiend hete zondag en in de straten in Velsen-Noord heerst totale rust. De reden is snel duidelijk wanneer je het Stratingsplantsoen nadert. Daar staat-ie: de feesttent horend bij het driedaagse dorpsfeest dat jaarlijks terugkeert.

Tientallen kinderen dartelen rond, de oudere generaties kijken toe vanaf een van de schaduwrijkere picknicktafels. Frank Dubbelaar woont in Velsen-Noord en is een van de zeven organisatoren die vanuit Stichting Vrienden van Velsen-Noord opereren.

Sponsors

Het heeft nog best wat voeten in de aarde, zo’n driedaags feest. ,,Denk bijvoorbeeld alleen al aan het regelen van sponsors, maar als we iets organiseren in Velsen-Noord loopt het dorp er ook echt voor uit. Mensen houden zelfs rekening met hun vakanties, om het dorpsfeest niet te missen.”

Er is dan ook voor alle leeftijden wel iets te vinden. Zaterdagmiddag konden ouderen kienen, begeleid door muziek van accordeonist Guus van den Berghe was dat een daverend succes, vertelt Frank. ,,Tot een polonaise aan toe!”

Vandaag flankeert een bontgekleurde buikschuifbaan de tent. Het is tijd voor het hoogtepunt van de festiviteiten: de buikschuifkampioenschappen. Buurtsportcoach Jurre Brussel woont in Beverwijk, maar helpt regelmatig met dit soort activiteiten in zijn geboortedorp - ja, óók op zijn vrije zondag.

Indrukwekkend

,,Het is een fantastisch initiatief, met alle leeftijdscategorieën bij elkaar zijn er vandaag zeker 110 enthousiastelingen die de glibberige baan trotseren.”

Hij heeft niet lang de tijd om te praten, al snel klinkt het ’meester Jurre, mag ik me óók nog inschrijven?’ De eerste prijs voor de jongste categorie gaat naar de Velsen-Noordse Katinka Garos (11) die een indrukwekkende 34,5 meter over de baan glijdt. Die winst is haar niet zomaar komen aanwaaien. ,,Ik oefen het hele jaar al op de trampoline in de achtertuin.”

Het is duidelijk: de sfeer is meer dan gemoedelijk. Inwoonster Marjo van Nie prijst het saamhorigheidsgevoel tijdens het feestweekend.

Het is een van de redenen dat ze, sinds ze hier in de jaren tachtig is komen wonen, nooit meer de behoefte voelde om te vertrekken. Samen met een vriendin bekijkt ze een presentatie over de nieuwe zeesluis.

Gouden

,,Dit is een gouden feest”, is de mening van Marjo. ,,Het is goed om - met alle narigheid in de wereld - zoiets positiefs te organiseren. Je ziet dat de mensen hier echt iets voor elkaar over hebben. We mogen dan wel tussen de schoorstenen zitten, maar het is wél gezellig!”

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.