Diëtiste Patricia ten Have loopt hard, wandelt en zwemt met mensen

Wandelen, rekken, strekken en dan het water in. © Foto Ton van Steijn

1 / 2
Patricia Jimmink
Santpoort-Noord

Onder leiding van Patricia ten Have even de spieren losmaken, een flink stuk marcheren door de duinen, nog even rekken en strekken en dan te water gaan in de Oosterplas. Zomer en winter, weer of geen weer. Goed voor de weerstand, geest en een gezond lichaamsgewicht.

Patricia ten Have (54) is diëtiste en was onder andere actief in het bedrijfsleven. Sinds een aantal jaren werkt de Santpoort-Noordse voor zichzelf met haar bedrijf ’Lefnodig’ en begeleidt zij mannen en vrouwen met overgewicht en mensen die aan hun gezondheid willen werken.

Ten Have: „Bijna dagelijks ben ik in de duinen te vinden met groepjes sportievelingen, maar ik loop ook één op één met mensen die dát prettiger vinden. Naast de oefeningen en het lopen in de duinen geef ik ook voedingsadvies. Gezond eten en meer bewegen is de basis om op een goed gewicht te komen, daar is het te water gaan bijgekomen.”

Onderzoek

Het Nijmeegse Radboud UMC heeft onderzoek gedaan naar de invloed van koud douchen en regelmatig koud dompelen op het autonome zenuwstelsel. Daarbij werden hogere adrenaline- en cortisol-waarden en minder ontstekingseiwitten in het bloed waargenomen. Deze positieve effecten zijn mede het gevolg van diepe ademhaling, concentratie/meditatie en kou. Door de koudetechniek wordt tevens het bruine vet in het lichaam gestimuleerd. Bruin vet verhoogt de stofwisseling en houdt het lichaam op temperatuur. Mensen met een gezond gewicht hebben meer van dat bruine vet.

Patricia: „Naast de keren dat ik de Oosterplas induik, douche ik mezelf ook elke dag koud af. Ik vaar er wel bij, maar zie het ook terug bij de mensen die ik begeleid. Een minuutje is al prima. Eén van de vrouwen in mijn groep heeft reuma en slikte best veel medicijnen. Daar is ze mee gestopt. Ze heeft nauwelijks nog last van haar gewrichten. Het feit dat één persoon er baat bij heeft, wil niet zeggen dat dat voor iedere reumapatiënt geldt, maar zij is er blij mee. Ook mensen met een depressie zijn er bij gebaat. Zij hebben de neiging binnen te blijven en zich af te zonderen. Bewegen in de natuur kan sowieso een flinke stap naar verbetering zijn.”

Yogatechniek

Het vraagt enige mentale voorbereiding voor je het koude water ingaat. Ten Have: „In eerste instantie heb je de neiging te gaan gillen, maar het is een kwestie van mindset. Met een geconcentreerde, rustige ademhaling het lichaam voorbereiden. Er komt een beetje yogatechniek bij. We doen dit zomer en winter; sneeuw, storm, een laagje ijs, het deert ons niet. Alleen bij onweer gaat het niet door. Er zijn mannen die wel tien minuten in het water kunnen blijven, maar dat zijn de echte bikkels. In de winter is het te koud om er lang in te blijven. Vooral de voeten worden ijzig, want die zijn het langst in het water en dan loop je risico op kramp. Maar je krijgt er een enorme boost van.”

Naast wandelgroepen heeft de Santpoortse ook een aantal hardlopers onder haar hoede. „Ik moet het hebben van mond-tot-mond-reclame, mijn te dure website heb ik opgezegd. Op dit moment ben ik bezig een groep voor beginners op te zetten. Natuurlijk raad ik iedereen dit aan. Ik beloof dat het echt kicken is, vooral in de winter.”

Wie meer info wil, of mee wil doen kan contact opnemen met Patricia via patricia.thave@gmail.com

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.