’Velsertraverse weer net zo groen’

Pieter van Hove
Velsen-Noord

De toekomstige inrichting van de groenstroken langs de nieuwe open afritten bij de Velsertraverse wordt weer net zo groen als voorheen. De taluds worden beplant met bosplantsoen en er komen ook veel bomen.

Deze garantie heeft het Wijkplatform Velsen-Noord gekregen van de Velsense ambtenaar die het onderwerp behandelt.

Voorzitter Leo Aardenburg van het platform heeft een ontwerp ontvangen, maar dat heeft nog geen officiële status. Enkele maanden geleden zijn bijna 400 bomen in het Wijkeroogpark gesneuveld voor de reconstructie van de aansluiting van de Velsertraverse aan de A22 richting Alkmaar. Dit is nodig voor de extra op- en afrit die de snelweg A22 krijgt ter hoogte van de huidige oprit naar de Westelijke Randweg na de Velsertunnel.

Het doel is om de doorstroming van het verkeer te verbeteren en daarmee de milieubelasting door het verkeer af te laten nemen.

Veel Velsen-Noorders vroegen zich echter af hoe het zit met de beoogde groene buffer om het dorp. Vanwege de kaalslag zou die ’groene schil’ teniet worden gedaan. Ook op andere plekken is Velsen-Noord zijn veel bomen omgehakt. Aardenburg wilde het in zijn ogen falende groenbeleid van de gemeente voorleggen aan de gemeenteraad. Dit ging niet door: de verantwoordelijke ambtenaar gaf tekst en uitleg tijdens een platformvergadering. Zo zal de Concordiastraat beplant worden met bomen, essen of iepen. Op de Vlettenliedenstraat komen essen.

Maar niet alle vragen zijn beantwoord. Niet duidelijk is bijvoorbeeld hoe het groen rond het tennispark bij Rooswijk eruit komt te zien. Dit geldt ook voor het plantsoen bij de Melklaan en de Geelvinckstraat. Wel is zeker dat voor de 80 verdwenen bomen in sportpark Rooswijk die bovenop een elektrische leiding van Tata Steel staan, geen nieuwe exemplaren komen. Dit gebied krijgt lage beplanting of gras.

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.