Bijzondere invasie bij IJmuidens zwembad De Heerenduinen

Carlo Nijveen
Velsen

Het IJmuidense zwembad De Heerenduinen krijgt een bijzondere invasie te verwerken. Deze zomervakantie zullen ruim driehonderd kinderen uit armlastige Velsense gezinnen daar tien keer gratis een duik nemen.

Het gaat om tien- tot achttienjarigen van wie de ouders slechts een zeer bescheiden salaris verdienen of een uitkering krijgen. Die kinderen kunnen op kosten van de gemeente Velsen het water van De Heerenduinen in.

In Velsen wonen in totaal naar schatting duizend kinderen in armlastige gezinnen, schat de gemeente. Hoeveel tieners daadwerkelijk van de tijdelijke regeling gebruik zullen maken, is nog onduidelijk. ,,Maar het loopt redelijk storm’’, zegt gemeentewoordvoerder Edwin van ’t Hart.

,,Wij hebben als gemeente zo’n driehonderd uitkeringsgerechtigden met kinderen benaderd. Daarnaast zijn er nog enkele tientallen ouders die zelf hun kinderen hebben aangemeld. Al deze kinderen kunnen bij De Heerenduinen een tien-strippenkaart halen.’’

Initiatief

De gemeente Velsen trekt voor het kostenloos zwemmen - een initiatief van de Cliëntenraad Wet werk en bijstand - vanaf deze zomer jaarlijks 7500 euro uit. Ook kinderen uit arme gezinnen moeten met vrienden of klasgenoten in een zwembad kunnen afspreken, stelt de gemeente. Zwemmen is niet alleen leuk, vindt zij, maar ook gezond. Daarom heeft Velsen besloten om (officieel) tussen komend weekend en eind augustus gratis zwemmen aan te bieden.

Enthousiast

De Heerenduinen-manager Cor Speelman ziet de verwachte invasie met plezier tegemoet. ,,Wij werken van harte mee aan dit initiatief en er is ook sprake van gezonde belangstelling bij de mensen om wie het gaat’’, zegt Speelman enthousiast. ,,Het mooie aan deze regeling is, dat kinderen uit armlastige gezinnen geen smoes meer hoeven te verzinnen wanneer vriendjes hen meevragen naar het zwembad en hun ouders daar geen geld voor hebben. Dit initiatief is bijvoorbeeld ook beter dan één keer gratis naar Walibi. Als een kind dan ziek wordt, kan het niet mee.’’

Speelman vervolgt: ,,De deelnemers aan het gratis zwemmen mogen hier de komende tijd in totaal dus tien keer naar binnen. Wanneer het hen uitkomt. De regeling is bedoeld voor tijdens de zomervakantie. Maar als kinderen eind augustus nog twee strippen over hebben, mogen ze die ook in september nog gebruiken. We hopen dat er kinderen zijn die dit zwembad zullen herontdekken en als dat kan, blijven terugkomen.’’

Hulp

In Velsen komt geen enkel kind zonder een zwemdiploma van de basisschool, is de bedoeling. Als ouders zelf niet in staat zijn om lessen te bekostigen, springt de gemeente Velsen bij.

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.