Oude coalitie lijkt meest waarschijnlijk

Saskia Knegtering
Velsen

De eerste bewegingen zijn zichtbaar, naar verluidt zijn op de avond dat de stemmen werden geteld de eerste gesprekken al gevoerd. Hoe officieel die gesprekken zijn en wat de status ervan is, is onbekend. Dat is een typische beweging na verkiezingen: de luiken gaan dicht. Mediastilte is dan het devies. In principe zouden D66Velsen en Velsen Lokaal het initiatief moeten nemen. Zij zijn immers de grootste- en de winnaars van de verkiezingen.

Mogelijke coalities op basis van de zetelverdeling. Voor een meerderheid in de raad van 33 zetels zijn 17 zetels nodig:

1. De ’oude’ coalitie van VVD, PvdA, D66, CDA en GroenLinks. 17 zetels.

Op basis van de zetelverdeling kan het. Gesprekken hierover zouden al gaande zijn en de coalitie zou op de ingeslagen weg verder kunnen. Ook mogelijk: een variant waarbij GroenLinks (die dramatisch verloor) wordt ingeruild tegen een andere partij. Dit lijkt vooralsnog de meest waarschijnlijke ’nieuwe’ coalitie te zijn.

2.Een coalitie van winnaars. 18 zetels.

Velsen Lokaal, D66Velsen, SP en CDA (won niets maar bleef gelijk), zouden samen een nette meerderheid in de raad krijgen. Getalsmatig een mogelijkheid maar inhoudelijk onwaarschijnlijk. Zeker als Velsen Lokaal en Forza naar elkaar toekruipen, is een coalitie waarbij de politieke kleuren zo ver uit elkaar liggen, niet waarschijnlijk.

3. Over rechts. 19 zetels.

Een samenwerkingsverband dat kan rekenen op 19 zetels. Een stevige meerderheid dus. VVD, Velsen Lokaal, CDA, Forza en LGV zouden een sterk op de regio gefocust beleid kunnen voeren. Ideologisch liggen de partijen ook niet heel ver uit elkaar. Maar niet een waarschijnlijke combinatie omdat hier D66Velsen niet in meedraait. Die partij is als grote winnaar echter niet te negeren.

4. Over links. 16 zetels.

Een verbond tussen PvdA, CDA, SP, CU en D66Velsen. Komen echter een zetel te kort. Er moet dus een partij bij. Welke partij? Zeg het maar.

Getalsmatig zijn andere varianten natuurlijk ook mogelijk. Erg waarschijnlijk is dat niet.

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.