Er mag nu gekust worden in Spaarnwoude

Foto United Photos

Ies van Rij
Halfweg

Recreatiegebied Spaarnwoude is een ’kuswerk’ rijker. Kunstenares Lily van der Stokker presenteerde vrijdag haar tot zitplaats uitnodigende kunstwerk in gebied Houtrak in Halfweg.

„Ik vind deze plek heel geschikt voor een huwelijksaanzoek, al hangen er nog drie verliefden om de bruid heen”, trapt Annette Baerveldt, wethouder van gemeente Velsen en vrijdag vooral in de hoedanigheid van voorzitter van stichting KerS (Kunst en Recreatiegebied Spaarnwoude) af.

Met een aankomend huwelijk van Haarlemmerliede en Spaarnwoude in aantocht met een nog tot nu toe onbekende huwelijkspartner kan Raymond van Haeften, wethouder Haarlemmerliede en Spaarnwoude, het niet laten te reageren. „We hebben dan ook een hele mooie bruidsschat weg te geven.”

Een bruidsschat die sinds gisteren een kunstwerk rijker is. ’Kusje’ is het vierde werk dat binnen het project ’Neem Plaats’ de noordwesthoek van dit deelgebied van het Houtrak opfleurt. Het zijn allemaal werken die bezoekers uitnodigen om op een ongedwongen, speelse manier in aanraking te komen met kunst. En voor een groot publiek, zo spreken de feiten, want vorig jaar bezochten maar liefst 934.000 mensen het recreatiegebied. Met de festivals erbij opgeteld, gaat het om 5,5 miljoen bezoekers.

De ’Stemmen’ van Jeroen Bisscheroux en Michiel Voet, ’Werk voor Spaarnwoude’ van Krijn de Koning en ’Plato’s Akademie’ van Ben Raaijman stonden er al. Alle werken blijven permanent staan, een eer vindt Van der Stokker omdat ze meestal muurschilderingen maakt die slechts tijdelijk te zien zijn. „’Kusje’ vond ik een mooi woord. Het staat voor liefde, intimiteit en lichamelijkheid. De kleuren en de vormen zijn meisjesachtig.’’

Aan kunstenaar Peter Zegveld de eer om op dichterlijke en muzikale wijze het werk van Lily van der Stokker feestelijk te onthullen. De mouwen worden opgestroopt, een zelfgemaakt instrument om de nek gehangen en de minivoorstelling begint. En wanneer het slotakkoord klinkt, is het eindelijk tijd voor... een kusje natuurlijk.

Meer nieuws uit YC

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.