’Geleefde leven vieren’ bij Westerbegraafplaats

Hanin Ballan
IJmuiden

Doden herdenken en herinneringen delen: daar draait de viering om, die plaats gaat vinden op de Westerbegraafplaats in IJmuiden.

Op dinsdag 31 oktober zijn geïnteresseerden welkom om de begraafplaats betreden van 18.30 tot 21.00 uur. De locatie wordt aangekleed met licht, vuur, klank en kunst. Kunst en rituelen zijn belangrijke onderdelen van de viering.

De Allerzielenviering Velsen Verlicht draait niet alleen om rouwverwerking. Organisator Alice Loeters: ,,We willen ook het geleefde leven vieren.” Zoals elke keer kunnen bezoekers een boodschap op een briefje schrijven en deze als een boot in het water laten drijven. Ook worden er bloembollen geplant met een kaartje eraan. Interactieve kunstuitingen zijn een bekend fenomeen bij het evenement. ,,Deze nodigen uit om te herdenken”, legt Loeters uit. Maar dit jaar komen er ook nieuwe rituelen bij kijken.

Vorige jaar ging de viering niet door, de keer daarvoor werd de avond door achthonderd personen bezocht. ,,We verwachten een goede opkomst. Elk jaar komen er steeds meer mensen. De behoefte naar dit evenement is groot. Niet veel mensen gaan nog naar de kerk, dus dit is een goed alternatief”, vindt Loeters.

Er wordt geadviseerd met de fiets te komen en gebruik te maken van de naastgelegen fietsenstalling. Voor meer informatie kunnen mensen terecht bij de Brulboei in IJmuiden. Daar wordt donderdag 5 oktober een informatieavond gehouden van 19.30 tot 21.00 uur. Of neem bij vragen contact op via info@allerzielenvelsen.nl.

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.