Bouwbedrijf Stolk IJmuiden vrijgesproken van valpartij

Redacteur IJmuiden
Ijmuiden

Bouwonderneming Gebroeders Stolk uit IJmuiden kan opgelucht ademhalen. Het bedrijf wordt niet verantwoordelijk gehouden voor een valpartij op 22 april 2009, waarbij twee medewerkers van de onderneming gewond raakten.

Dat heeft de economische politierechter in Haarlem woensdag beslist. Op die bewuste aprildag was een aantal werklieden bezig met werkzaamheden in een gebouw op bedrijfsterrein IJmuider Delta, naast het voormalige stationsplein. Er werd een bordes in een gebouw gehesen waar nog geen trappen inzaten.

Een 25-jarige IJmuidenaar, tevens ook de uitvoerder, en een 35-jarige Duitser zaten op het bordes toen deze naar binnen werd getakeld. Nadat ze de kettingen losmaakten wilden ze weer uit het gebouw komen. Dit deden ze door aan de kettingen te hangen, waarna ze door de kraanmachinist omhoog werden getakeld.

Dit was ongebruikelijk. Normaal gesproken hoort de ladder te worden genomen. De Tarzanactie liep ook niet goed af. De machinist wist niet dat er mensen aan de ketting hingen en trok snel de ketting omhoog.

Beide mannen schrokken en schreeuwden naar de machinist. Deze liet de ketting snel weer naar beneden zakken, waarna het mis ging. Beide mannen vielen ongeveer zeven meter naar beneden.

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.