Gershwin dat is klassiek én jazz

Judy Landman (l) en andere leden van Villa met Uitzicht. pr foto

Anneke Wijsman
Santpoort-Noord

Ik verras graag, maar choqueer niet. Het is een uitspraak van klassiek geschoolde fluitist Judy Landman. ,,Alles waar een stekker aan hangt is not done in de klassieke hoek. Toch speel ik Gershwin straks op een EWI, een soort synthesizer die je aanblaast.’’ Landman geeft met haar ensemble Villa met Uitzicht zondag een koffieconcert waarin Gershwin centraal staat. De componist, onder meer bekend van Porgy and Bess, combineert klassiek met jazz.

Volgens de fluitiste een ideale combinatie om kennis te maken met beide genres. Hoe Gershwins leven er op enig moment uitzag en waar hij woonde, is terug te horen in zijn muziek. Maar dat moet je wel weten. Daarom wordt er tussen de stukken door over het roerige bestaan van de componist vertelt, die op 28 plekken in New York woonde. Dat maakt het koffieconcert komende zondag nog intenser.

Intimiteit

Duin en Kruidberg biedt met zijn ambiance en de geserveerde koffie met petitfours, de intimiteit van een huiskamer. Maar dan wel een hele flinke huiskamer. Via beeldtechniek, verhalen en muziek maken de aanwezigen een bijna toeristische tocht door New York, kondigt de vertelster aan.

Wat Villa met Uitzicht doet, is meer dan muziek maken, de projecten schurken tegen theater aan. Oprichter Judy Landman wil dat er wat te doen is, bij de optredens. ,,Muziek moet je beleven, zo maken wij muziek, zo gaan we op het podium met elkaar om, dat vraagt ook een bepaald soort musicus. Ik wil het verhaal erachter laten zien. Dat is het grote verschil met muziek op een cd.’’

En zonder betweterig te zijn, wil Landman dat de aanwezigen ook iets opsteken. Dat ze horen hoe Gershwin het losse van de jazz met de rijke akkoorden van de klassieke muziek verbindt. Met de EWI, electroninc wind instrument, gunt Landman zich bij het concert af en toe ook wat losheid.

Effecten

,,Daar kan zo veel meer mee dan met een fluit. Ik maak er verschillende effecten mee, maar wel op klassiek verantwoorde wijze. Ik ga niet ineens een ritme eronder zetten want ik respecteer heel erg het genre en de stijl van de muziek.’’

Zij richtte Villa met Uitzicht op als groep van geschoolde beroepsmusici die per project kunnen wisselen, afhankelijk van de instrumenten die nodig zijn. Ook andere artiesten worden er bij betrokken.

Koffieconcert ’Summertime’ Villa met Uitzicht brengt Gershwin. Zondag 24 augustus, 11.00 uur, landgoed Duin- en Kruidberg, Santpoort-Zuid.

www.villametuitzicht.nl.

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.