Tunnelvisie

Ies van Rij

Shit! Fel oplichtende remlichten op amper tien meter afstand. Een kolossale vrachtwagen met oplegger remt plotseling af, vlak voor de ingang van de Velsertunnel. Ik kan geen kant op en rem stevig, zet de alarmlichten aan en kijk snel in m'n achteruitkijkspiegel waar een forse witte bestelbus opdoemt.

Gelukkig remt de chauffeur van de bus op tijd en in een slakkengang rijden we de donkere tunnelmond in. De vrachtwagen staat nu bijna stil. Vanuit mijn positie lijkt het op de bovenkant van de oplegger slechts een centimeter lager is dan het tunnelplafond.

Uit het nummerbord van de vrachtwagen maak ik op dat de chauffeur uit Bulgarije komt. Kleine kans dat hij al die onrustbarende verhalen in onze krant heeft gelezen over de belabberde conditie van de tunnel. Ik wel! En ik begin me met de seconde onprettiger te voelen.

De Bulgaarse sukkel inhalen is geen optie, want links zoeven de auto's in grote vaart voorbij. Langzaam maar zeker begint de chauffeur meer vaart te maken en na enkele benauwde minuten komt er letterlijk licht aan het eind van de tunnel.

's Avonds zie ik op tv vertegenwoordigers van gemeente en Rijkswaterstaat reageren op onze publicaties. In 'gaat-u maar-rustig-slapen'-koor verklaren ze dat de Velsertunnel gewoon veilig is. Nu maar hopen dat ze geen last hebben van tunnelvisie.

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.