De Toermalijn wint voor zesde keer de schooltriatlon

Susanne Moerkerk
IJmuiden

Voor het zesde opeenvolgende jaar namen de groepen zes van negen basisscholen uit de buurt het tegen elkaar op in de schooltriatlon bij zwembad de Heerenduinen in IJmuiden.

Eerst moeten de ruim tweehonderd leerlingen 1500 meter rennen. Direct daarop volgt een hindernisparcours. Ze moeten onder camouflagenetten tijgeren, over een stormbaan rennen, over hooibalen en daarna glijdend over de groenezeep-baan.

Wie denkt dat de kinderen dan klaar zijn heeft het mis, een sprint naar de tent waar ze hun kleding en schoenen achter moeten laten volgt en dan moeten ze direct door naar het zwembad om zes banen te zwemmen. Een enorme uitputtingsslag.

Enkelband

Susan Bron, zwemonderwijzer: ,,Iedereen heeft gelijke kansen, een goede renner is niet per se een goede zwemmer. Zonder zwemdiploma mag je het water ook niet in, er zijn een paar leerlingen die via het ’buddy-systeem’ meedoen.’’

Die leerlingen kiezen een maatje bij het zwembad. In plaats van zelf te zwemmen, wachten de kinderen zonder zwemdiploma langs de kant tot hun maatje de zes banen heeft gezwommen, daarna gaan ze samen over de finishlijn. Een enkelbandje houdt van elke leerling nauwkeurig bij hoe lang er tussen start en finish zit.

In het zonnetje wachten de leerlingen op de prijsuitreiking. Bij de jongens zijn Joost Voogt, Danylio Pronk en Jurr Castricum het snelst. Bij de meisjes winnen Mila Beckman, Fee Koppen en Bo Berkhout.

Drie van de bekers zijn al binnen voor De Toermalijn als de beste school bekendgemaakt wordt. Voor het zesde jaar op rij neemt deze school de beker mee naar huis. De yell wordt aangeheven: Groep zes van De Toermalijn, ze krijgen ons niet klein! He!

Tips

De beker gaat van hand tot hand en op school mogen de kinderen met de prijs langs de klassen. ’Vier bekers voor De Toermalijn’, klinkt het. ’En de meisjes waren beter’.

De winnaars hebben wel wat tips voor volgend jaar: ’Alles geven’, ’pas na start echt rennen’, ’zorg voor een eindsprint’ en ’haal anderen in’. Nu iedereen het geheim kent, is de wedstrijd volgend jaar wederom weer spannend. Wie verslaat de almachtige Toermalijn?

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.