Broadwaydroom voor de Jonge Stem

Een deel van de spelers van de Jonge Stem met de oefendraak. vlnr: Stijn, poppenmaakster Mieke, Niels, Roan, Vera, vooraan Nadesh (met draak), Lisa en Fenne.

Een deel van de spelers van de Jonge Stem met de oefendraak. vlnr: Stijn, poppenmaakster Mieke, Niels, Roan, Vera, vooraan Nadesh (met draak), Lisa en Fenne.© foto united Photos/Paul Vreeker

Susanne Moerkerk
Velsen

De Jonge Stem bestaat 65 jaar en daarom haalt de Velsense musicalvereniging dit jaar alles uit de kast om niet zo maar een musical te brengen.

Dit jaar speelt De Jonge Stem de musical Shrek in Broadwaystijl. Inclusief een ‘levensgrote’ draak, een speciaal masker voor Shrek en een perfect pak voor Ezel.

Tenminste dat is de ultieme droom van de musicalgroep, maar daarvoor is de hulp van het publiek hard nodig, vertelt regisseuse Mieke van der Hulst. ,,We hebben nog een maand om 8700 euro bij elkaar te krijgen.’’

,,Shrek is een gave productie met gave muziek’’, legt Van der Hulst bevlogen uit. ,,Zonder andere producties tekort te doen. Ik wil een échte draak, geen vrouw in een jurk. Toeval wil dat ik poppenmaker ben,’’ lacht ze.

En dus gaat ze een drakenpop voor de musical maken, naar het evenbeeld uit de professionele musicals. ,,De Broadway-draak is zeven meter lang, wij gaan voor iets kleiner. Ongeveer 5,5 a zes meter’’, vertelt Mieke van der Hulst met enthousiaste handgebaren.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

,,Niels van der Gaarden, professioneel poppenspeler, gaat met drie kinderen de pop bespelen. Hij doet het hoofd want dat is echt heel zwaar. Hij traint nu al met de kinderen met een oefendraak, want het is een kunst om zo’n enorme draak onder de knie te krijgen. De draak wordt door vier mensen bespeeld en wordt gemaakt van licht materiaal en omspannen met stof. Reach for the stars, hope to land on a cloud. That’s still a hell of a way off the ground. Hoog inzetten dus, ik ben al heel blij als de helft van alle plannen lukt. En het is niet erg als iets niet lukt. Maar ik heb er dan wel alles aan gedaan’’, legt ze haar drijfveer uit.

Van der Hulst heeft veel te danken aan de Jonge Stem.

,,De vereniging bestond veertig jaar toen ik er als klein meisje bij kwam. We deden The King and I. Tien jaar later ging ik weg bij de Jonge Stem, door naar het conservatorium. Momenteel speel ik in de Boterhamshow van de NPO. Naast Sister Act is dit echt het allerleukste dat ik ooit heb gedaan, maar volgens mij zeg ik dat bij elk project,’’ lacht ze.

,,Vroeger hadden we Peter van Warmerdam als decorbouwer. Hij bouwde fabeltastische decors. Alles werd aangepakt als een professionele productie en je merkt dat iedereen dan een stapje harder gaat lopen. Dat is zo mooi om te zien. Die zondagmiddagen dat de telefoons aan de kant gaan en ze alle 42 gaan zingen, spelen en dansen. Geweldig.’’

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Vijftien jaar later hoopt ze met Shrek die oude tijden te laten herleven. Onder meer door de grime perfect te laten zijn, met een siliconenmasker voor Shrek.

,,Het is gewoon mooier dan een groen gespoten kaalmasker met oortjes erop. In Amerika zit een bedrijf dat dit soort speciale maskers maakt, dat kunnen we hier dan helemaal op maat maken voor onze Shrek. Ik wil echt helemaal uitpakken dit jaar, de kinderen en het publiek een heel nieuwe ervaring geven.’’

Nostalgie

Om deze grote wensen in vervulling te laten gaan, is de Jonge Stem een inzameling gestart op Voordekunst, 8700 euro is er nodig. Van der Hulst hoopt vooral in te spelen op de trouwe achterban en mensen die ooit bij de Jonge Stem hebben gespeeld. ,,Ik hoop dat zij in een nostalgische bui een tientje doneren, dan zijn we er zo. Of verzamel een aantal mensen en leg allemaal een klein bedrag in.’’

Om mensen over de streep te trekken een donatie te doen, zijn er ook een aantal ‘extraatjes’ voor mensen die een groter bedrag doneren. Bij 250 euro komen kinderen van de Jonge Stem een huiskamerconcert geven, bijvoorbeeld. De Jonge Stem heeft nog een maand om het geld bijeen te krijgen. Op 9 en 10 november staat Shrek in Stadsschouwburg Velsen. Kaarten zijn binnenkort verkrijgbaar.

Doneren kan hier.

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.