Zonnescherm bijna van 9e etage gestort

Brandweer Velsen haalt zonnescherm van De Komeet. Foto Michiel Drost

Brandweer Velsen haalt zonnescherm van De Komeet. Foto Michiel Drost

Recht boven de ingang van dokterspraktijk Het Baken in appartementencomplex De Komeet, stortte gisteren bijna een zwaar zonnescherm van negen verdiepingen hoog naar beneden.

Eigenaar Elan Wonen roept de bewoners van alle zestig appartementen per brief op om hun zonneschermen dicht te houden tot een inspectieteam langs is geweest. ,,Puur uit voorzorg, maar veiligheid gaat boven alles.’’

De brandweer en politie waren gisteren aan het einde van de ochtend snel ter plaatse en zetten de Planetenweg af. Na een uur werd het scherm via een ladderwagen verwijderd.

Bewoner Klaas Strooker had het scherm na zijn nachtdienst laten zakken. Even later klonk een harde knal. Gelukkig waarschuwde een buurman dat het zonnescherm half van het gebouw afhing. De bewoner schrok van de kleine schroefjes waarmee het scherm was bevestigd. ,,Als je dat ziet, mogen we nog blij zijn dat het twee jaar goed gegaan is.’’

Een voorbijganger zegt te werken bij een gerenommeerd zonweringsbedrijf in de regio. ,,Dit is gewoon te hoog voor zo’n zonnescherm’’, is de mening van de deskundige, die niet met zijn naam in de krant wil. ,,Dit is leuk tot vier hoog. Maar op deze hoogte is het een windvanger van hier tot Tokio. Zeker aan de straatkant is het riskant. Ik heb meerdere malen gezien dat ze op die hoogte loskomen. ’’ Elan Wonen wijst erop dat de schermen op het 12-hoge gebouw aan de voorschriften voldoen. Strooker wil de veiligheidsvraag aankaarten in de bewonerscommissie en bij Elan Wonen.

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.