Heen en Weer: Frank en Eke helpen berooide zoon op weg

Frank en Eke Hermans.© foto kees de boer

Velsen-Zuid

Nu de sluisroute door de aanleg van de nieuwe zeesluis onbegaanbaar is, nemen meer mensen dan anders de pont om van Velsen-Zuid naar Velsen-Noord te gaan. De scholieren zijn vrij, maar toeristen en dagjesmensen zijn er des te meer. De krant vaart de komende weken mee op de pont en gaat heen en weer op zoek naar mensen met een bijzonder verhaal.

Frank en Eke Hermans uit Nijmegen zijn op weg naar hun zoon in Alkmaar.

Allebei hebben ze twee volle fietstassen op de bagagedrager. ,,We hebben weinig spullen bij ons”, zegt Eke. ,,We hebben maar twee overnachtingen onderweg. Een in Noordwijk en een in Castricum. Maar we hebben wel bandenplak bij ons, voor het geval dat.”

De twee, die geen auto hebben, zijn met de trein naar Den Haag gereisd en zijn vandaar uit met de fiets naar Noordwijk gereden. ,,We volgen de Noordzeeroute”, zegt Eke, die thuis in Njjmegen een eigen schoonheidssalon heeft. ,,Vandaag fietsen we door naar Castricum en van daaruit het laatste stuk naar Alkmaar. Het is een mooie route, we rijden een groot deel door het duin en stoppen als een van ons even pauze wil houden. Dan drinken we wat.” Frank: ,,Dan zegt een van ons gewoon stop.” Eke: ,,Al ging dat een paar maanden geleden fout. Toen zei ik ’stop’ en remde Frank gelijk. Botste ik op zijn fiets. Ik heb er maanden een pijnlijke knie van gehad.”

Wat ze van IJmuiden vinden? ,,Ik vind het hier prachtig, met al die schepen”, zegt Frank. ,,Eke zal het wel niks vinden, maar dat is Amsterdamse nijd. Ze komt uit Amsterdam en daar vinden ze alles buiten de stad boerengebied.” Eke: ,,Ik vind Noord-Holland mooi, dat opene van het landschap spreekt me aan. En de mensen hier ook, recht voor z’n raap. Ze beginnen gelijk tegen je aan te praten, dat is leuk.”

Onderweg praten de twee over van alles en nog wat. Vandaag ging het over het tv-programma ’Kijken in de Ziel’, waarin priesters geïnterviewd worden door Coen Verbraak. ,,Mooi programma vinden we dat”, zegt Frank.

Berooid

Frank vertelt dat hun zoon in Alkmaar tot voor kort in Amerika heeft gewoond en gewerkt en berooid is teruggekeerd naar Nederland. ,,Hij werkte daar als leraar en dat hield op. Toen besloot hij om terug naar Nederland te komen. Maar hij moest nog wel het huurcontract van zijn huis afkopen. En al je spullen verschepen is ook niet goedkoop.”

Eke: ,,Gelukkig gaat hij met ingang van het nieuwe schoolseizoen weer aan het werk als leraar. Hij moet de komende maanden financieel overbruggen en wij helpen hem daarbij.”

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.