Verdachte in tranen over diefstal op begraafplaats Westerveld

Ies van Rij
Driehuis

De diefstal van letters van grafstenen op begraafplaats Westerveld kan Remco O. (41) zo maar twee jaar opsluiting opleveren. Alleen de gedachte al deed de Haarlemmer in huilen uitbarsten.

Op 21 januari van dit jaar, kort na het middaguur, zag een medewerker van de begraafplaats in Driehuis, een haveloos uitziende man hurken bij diverse graven. Die rommelde bijvoorbeeld aan sierkettingen. Naderhand bleken er beschadigingen aan te zitten; blijkbaar had de ’grafschenner’ de kettingen niet los kunnen krijgen.

Van andere grafstenen haalde de onverlaat met een schroevendraaier koperen en bronzen letters en cijfers af, die hij in een rugzak stopte. Bij de uitgang vroeg de ooggetuige aan hem zijn tas te openen. Dat werd geweigerd. Hij fietste weg. De politie hield een paar minuten later op basis van het signalement de uit het drugsmilieu bekende Remco O. met zijn fiets staande. In een tas zat een schroevendraaier met verse modder.

Leger des Heils

Donderdag moest hij zich voor de rechtbank verantwoorden voor de grafstenenlettersdiefstal. ,,Ik heb het niet gedaan”, hield hij vol. ,,Ik was inderdaad op de begraafplaats, maar zocht naar het graf van Theo, van het Leger des Heils. Ik kon de namen op de graven niet lezen, daarom bukte ik me. Ik werd ten onrechte beschuldigd, daarom wilde ik niet in mijn tas laten kijken.”

De tranen kwamen, toen hij zijn dochter van twaalf, nu in huis bij O.’s ex-schoonmoeder, ter sprake bracht. ,,Ze zou bij me komen wonen, en dat kan niet nu ik al drie maanden vast zit.”

Het werd een waterval, op het moment dat zijn criminele verleden, zijn heroïneverslaving en zijn moeizame relatie met hulpverleners de revue passeerden. Zijn begeleiders zijn het meer dan zat dat O. steeds weer in de fout gaat.

Huis

Vorig jaar streken ze nog over hun hart. Om te voorkomen dat O. zijn huis zou verliezen, trokken ze hun advies in om hem naar een inrichting voor stelselmatige daders (ISD) te sturen. Nu luidt het voorstel: ISD, want dan is de maatschappij in elk geval twee jaar lang van hem af. De officier van justitie vond dat een prima idee. Zijn advocaat pleitte voor vrijspraak bij gebrek aan bewijs, terwijl O. het uitsnikte.

De uitspraak is op 24 april.

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.