Hoofdkantoor Hoogovens en toren Velsertunnel op postzegels

Hoofdkantoor Koninklijke Hoogovens© Archief

Velsen

Het hoofkantoor van Tata Steel IJmuiden en een ontluchtingstoren van de Velsertunnel komen op speciale postzegels te staan.

Ze maken deel uit van een een postzegelvel over de Nederlandse wederderopbouwperiode.

Tien gebouwen die duidelijke kenmerken vertonen van deze bouwkundige periode na de Tweede Wereldoorlog krijgen een plek op het speciale vel.

Dat zijn onder meer Weverij de Ploeg in Bergeijk, het Industriegebouw in Rotterdam, een ontluchtingstoren (’hyacint’) van de Velsertunnel in Velsen-Zuid en het hoofdkantoor van toenmalige Koninklijke Hoogovens. Dat laatste is een rijksmonument aan de Wenckebachstraat in Velsen-Noord, gebouwd door architect Dudok in1947.

PostNL, Het Nieuwe Instituut (Rijksarchief voor Nederlandse architectuur) en ontwerper Ariënne Boelens kozen voor gebouwen met de functies infrastructuur, woning, kantoor en onderwijs.

Het betreft gebouwen die volgens Boelens in vorm, uiterlijk en functionaliteit echte kenmerken vertonen uit de wederopbouwperiode en daarmee bepalend zijn voor dit tijdperk.

Het postzegelvel "Architectuur Wederopbouw" telt tien postzegels met waardeaanduiding 1, bedoeld voor post tot 20 gram met een bestemming binnen Nederland. Ze zijn vanaf maandag 11 september te koop bij alle winkels van Bruna en via Collectclub.nl.

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.