Vakantiegevoel aan de Costa del Breezicht

Het hitteprotocol is van kracht. Ijsjes, parasols en een voetenbadje.

Susanne Moerkerk
IJmuiden

Met de voeten in het zwembadje koelen de bewoners van woonzorgcentrum Breezicht in IJmuiden lekker af. Met een bloemenslinger en zonnehoed is het vakantiegevoel niet ver weg.

,,Nee, we hebben niets te klagen’’, zegt mevrouw Rebel die onder de parasol haar IJmuider Courant zit te lezen.

Haar badrandbuurvrouw zet kort haar voeten op de rand van het opblaasbadje. Direct stroomt het water alle kanten op over de rand.

’Ooooohhhhh’ roepen de dames van schrik, al snel neemt de lach de overhand en kunnen ze het waterballet zeker wel waarderen.

,,Ik wil nog wel een waterpistool’’, zegt mevrouw Rebel met een glimlach. Een van de aanwezige begeleidsters belooft later in de week waterballonnen mee te nemen.

Mevrouw Broersen zit bij een ander badje, ze heeft normaal wel snel last van de warmte dus het voetenbadje is een hele fijne uitkomst. ,,Geweldig’’, vat ze de maatregel uit het hitteprotocol samen.

Zoute haring

Carola Zwanenburg, activiteitencoördinator bij Breezicht, is met haar collega’s deze dagen druk met het bedenken van plannen om de bewoners zo koel mogelijk te houden.

,,Alle bewoners hebben een zonnehoed en zonnebril. Ook staat overal zonnebrand. Er wordt extra bouillon uitgedeeld, om het zout op peil te houden. We hebben watermeloen. En natuurlijk ijsjes.’’

Die ijsjes vallen zeker in de smaak, het wordt erg stil nadat de raketjes en splitjes zijn uitgedeeld. Een grote vriezer ligt vol met ijs om alle bewoners, het personeel van Zorgbalans en de vrijwilligers verkoeling te bieden.

Om een beetje af te wisselen, en omdat Breezicht in IJmuiden ligt, werd de zoutbehoefte maandag aangevuld met een zoute haring. Het kon mevrouw Rebel niet bekoren. ,,Ik lust geen haring, ik ben dichtbij de vuurtoren geboren, maar haring hoef ik niet.’’

Nee, geef haar maar een badje. ,,Ik hoef alleen maar mijn voeten er zelf in te gooien’’, zegt ze terwijl ze wat met haar voeten wiebelt en de nepzwaan heen en weer beweegt.

Voor mevrouw Braams kan het zitten langs de rand van het badje niet lang genoeg duren. ,,Het is zo een beetje vakantie.’’

Met een pakje appelsap en een ijsje aan het zwembad, herleven de verhalen van vroegere vakanties. ,,Het is net een tropisch vakantie-oord’’, klinkt het aan het spiegelende water.

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.