Rijkswaterstaat: ’Door droogte mogelijk minder schepen door sluizen IJmuiden’

Milo Lambers
IJmuiden

Rijkswaterstaat houdt er rekening mee dat het schutten van schepen in de sluizen in IJmuiden vanwege de droogte moet worden verminderd of zelfs tijdelijk worden stilgelegd.

Bij het schutten van de schepen die via IJmuiden naar de haven van Amsterdam varen, komt veel zout water van zee naar binnen. Het water in het Noordzeekanaal is dan ook voornamelijk zout.

Rijkswaterstaat wil voorkomen dat het zoute water in het Amsterdam-Rijnkanaal terechtkomt.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

,,Bij het Amsterdam-Rijnkanaal is een waterpunt. Hier wordt water afgevoerd naar het drinkwatersysteem. Daarom mag het zoutwatergehalte niet te hoog worden in dit kanaal. Doordat zo weinig neerslag valt, komt het zoete water in het geding. Een mogelijkheid om te voorkomen dat het zoute water de overhand krijgt, is door maatregelen te nemen in het schutregime. Het zou kunnen dat minder schepen door de sluizen kunnen. Ook de mogelijkheid dat het hele vaarverkeer richting de Amsterdamse haven wordt afgesloten, is niet uit te sluiten.”

Rijkswaterstaat benadrukt dat dat nu nog niet het geval is. ,,Op dit moment is het nog niet nodig, maar we willen niet voor verrassingen komen te staan en bereiden ons daarom voor op alle verschillende scenario’s.”

Rijkswaterstaat heeft het Amsterdamse havenbedrijf en havenondernemers op de hoogte gebracht van de mogelijke maatregelen.

Eerder kondigde Hoogheemraadschap Rijnland aan dat het schutten van schepen bij de sluizen bij Spaarndam bij aanhoudende droogte kan worden verminderd.

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.