Grote ontuchtzaak bij Zwemschool Spaarnwoude krijgt opvallende wending

Carlo Nijveen c.nijveen@hollandmediacombinatie.nl
Amsterdam

Slachtoffertjes van de ontuchtige zwemleraar Jacob V. van Zwemschool Spaarnwoude in Velsen-Zuid moeten door een psycholoog worden onderzocht, om na te gaan of zij eventueel opnieuw door politiemensen kunnen worden verhoord. Dat heeft het Amsterdamse gerechtshof donderdag beslist.

V.’s advocaat wil niet alleen voormalige pupillen van zijn cliënt, maar ook hun ouders nogmaals laten ondervragen. Het Hof gaat daarmee nog niet akkoord, maar komt de raadsman van de zweminstructeur dus wel tegemoet.

Tijdens een zitting in het Paleis van Justitie in Amsterdam probeerde V.’s advocaat donderdag ook toegang te krijgen tot een besloten internetforum voor de ouders van de slachtoffertjes. Maar dat staat het Hof niet toe.

Advocaat Anne-Marie Wolf, raadsvrouw van de ouders van een van V.’s voormalige leerlingen, noemt de beslissing van het gerechtshof ’opmerkelijk’. ,,Maar ik heb er juridisch gezien wel begrip voor. De gesprekken met de psycholoog zullen voor de kinderen ongetwijfeld zwaar worden. Maar dit is de minst belastende manier om duidelijkheid te krijgen. Een goede bijkomstigheid is in mijn ogen dat we uiteindelijk meer inzicht krijgen in de geestelijke schade die de kinderen is toegebracht.’’

De 30-jarige Jacob V. is in 2015 wegens het betasten van vijftien leerlingen van Zwemschool Spaarnwoude veroordeeld tot drie jaar cel, waarvan een jaar voorwaardelijk. Hij heeft ook een beroepsverbod van tien jaar opgelegd gekregen en mag in die periode evenmin op andere manieren met kinderen werken. Maar de zwemleraar, afkomstig uit Soest, legt zich niet bij die straf neer en is in hoger beroep gegaan.

Wanneer de beroepszaak inhoudelijk kan worden behandeld, is nog onduidelijk. De beslissing van het Hof om slachtoffertjes en hun ouders door een psycholoog te laten onderzoeken, zorgt in elk geval voor flinke vertraging. De psycholoog moet vooral helderheid verschaffen over de geestelijke gezondheid van de kinderen.

V.’s advocaat heeft al eerder geprobeerd slachtoffertjes opnieuw te laten verhoren, maar ving toen bot. De raadsman van de zweminstructeur wil te weten komen of betrokkenen bij de zaak elkaar onderling hebben beïnvloed.

De voormalige leraar van Zwemschool Spaarnwoude heeft van meet af aan ontkend in de fout te zijn gegaan. Hij heeft zijn straf inmiddels bijna uitgezeten en blijkt onder elektronisch toezicht de cel uit te mogen.

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.