Oorzaak ernstige vergiftiging IJmuidense en Haarlemse onduidelijk

Het is nog niet zeker dat het om de synthetische drug flakka gaat.

Het is nog niet zeker dat het om de synthetische drug flakka gaat.

van onze verslaggever
IJmuiden

De politie kan nog niet bevestigen dat de vrouwen die onlangs in Haarlem onwel werden na het nuttigen van een drankje het slachtoffer zijn geweest van de drug flakka.

Eén van hen had verklaard dat het in haar glas was gedaan. Hierdoor moesten begin oktober de twee vrouwen, een 20-jarige vrouw uit IJmuiden en een 23-jarige Haarlemse, met ernstige vergiftingsverschijnselen worden overgebracht van café Murphy’s naar de spoedpost van het Spaarne Gasthuis. De politie heeft deze zaak nog in onderzoek en kan niet bevestigen dat het inderdaad om flakka ging. „De resultaten van het bloedonderzoek zijn nog niet duidelijk”, aldus een woordvoerder.

Verre van wijdverbreid

Het gebruik van flakka is verre van wijdverbreid, zo meldt het Trimbos instituut, dat onderzoek doet naar verslavingen. Er is dit jaar landelijk al 12.000 keer een drugssample (bijvoorbeeld een pil) getest en slechts een maal bleek de drug zogeheten Alfa-PVP te bevatten, de werkzame stof in het middel dat in straattaal flakka heet.

Opwindingsdelier

Het Trimbos-instituut heeft geen enkele aanwijzing dat flakka breed verkrijgbaar is. Vorig jaar waren er meer incidenten met drugs waarbij mensen extreem agressief waren. De naam van de drugs flakka dook toen op als boosdoener, maar dat bleek niet zo te zijn. Het ging hierbij volgens de onderzoekers om een zogeheten opwindingsdelier, veroorzaak door het gebruik van meer verdovende middelen of gebruik van drugs in combinatie met medicatie.

Jongeren

Op de spoedposten van het Spaarne Gasthuis in Haarlem en Hoofddorp zijn dit jaar al 185 door alcohol of drugs vergiftigde jongeren opgenomen. Het gaat om jongeren tot 25 jaar. Het ziekenhuis registreert niet precies wat voor soort vergiftiging deze jongeren hadden opgelopen. In veel gevallen is dat moeilijk of onmogelijk uit te zoeken.

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.