Frutsels en verwenvoedsel

Koen van Eijk
Santpoort-Noord

De Pinkstermarkt op Landgoed Duin- en Kruidberg in Santpoort-Noord was maandag een groot succes. Ongeveer vijfduizend mensen struinden langs de kraampjes in de Engelse landschapstuin.

Verkeersregelaars bij de ingangen naar de pinkstermarkt hebben het er maar druk mee om de stroom fietsers, wandelaars en auto’s in goede banen te leiden. Het is er immers een mooie dag voor. Niet te warm, zoals vorig jaar, maar ook niet te koud.

In een lang lint slenteren de bezoekers langs een grote verscheidenheid aan koopwaar; tapenade in grote schalen, kettingen, puntzakjes kaasfriet, planten, thermoszakken, houten sculputuren en allerhande gezellige huis- en tuinfrutsels. Niet zelden hangt er bij de kraam een krijtbordje met ’handgemaakt’ of ’ambachtelijk’.

Jam van J’aime bijvoorbeeld. ,,Een uit de hand gelopen hobby’’, zegt Marieke Ozinga uit Santpoort-Noord. Bijna allemaal naar Frans recept gemaakt en voorzien van een vrolijk doekje over het dekseltje. Bij de buren is het ook al watertanden geblazen. Daar vliegen de hele taarten of enkele puntjes als warme broodjes over de toonbank.

Museumpje

De lampen van Natascha van Geluk trekken zoveel bekijks, dat ze voor een kleine opstopping op het wandelpad zorgen. De standaarden van de schemerlampen zijn gemaakt van op elkaar gestapeld serviesgoed. Heel wat mensen willen even een kijkje in of onder de kap nemen – zit daar echt een lamp in? – of een foto maken.

,,Ik voel me soms net of ik een klein museumpje sta’’, lacht de Heerhugowaardse. Verkopen gebeurt vaker ná dan tijdens een markt, maar er is haar al wel heel vee oud serviesgoed aangeboden. Kunst en commercie gaan op de Pinkstermarkt op meer plekken hand in hand. Onder een prieeltje werkt kunstenares Ramona Dales aan een project waarin tweehonderdvijftig gipsvogeltjes samen een zwerm vormen. In haar kraampje verderop zijn afzonderlijke vogeltjes te koop.

Drempelverlagend

Het decor zal een flink aandeel hebben in het succes van de markt, die rondom de vijver ligt met uitzicht op het landhuis. Aan de rand van de vijver maken schaterlachende ouders foto’s en filmpjes van hun kinderen, die in plastic opblaasbollen een eindje over het water proberen te lopen.

,,We hopen dat een markt als deze drempelverlagend werkt’’, zegt Bernard Lensink, directeur van Landgoed Duin- en Kruidberg. ,,Nog altijd zijn er te veel mensen die niet weten dat je bij ons gewoon het landgoed op mag komen, ook als je niet komt eten of overnachten.’’ Dit weekend werd voor de zesde keer een markt gehouden op Tweede Pinksterdag.

,,Het begint een traditie te worden’’, aldus Lensink. Voor het eerst was gisteren ook het koetshuis voor het publiek geopend. Jarenlang fungeerde het koetshuis, dat nog enkele jaren ouder is dan het landhuis, voornamelijk als opslagruimte. Het is de bedoeling dat het in gebruik genomen gaat worden voor besloten gelegenheden als recepties en vergaderingen.

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.