Velsen eist openstelling sluisroute

Velsen eist openstelling sluisroute
Velsen

Rijkswaterstaat moet de sluisroute in IJmuiden weer openstellen. Of als dat toch niet lukt, de veerpont vaker laten varen. De afsluiting heeft te grote gevolgen, vindt de gemeente Velsen die formeel bezwaar heeft ingediend bij Rijkswaterstaat tegen de afsluiting.

In eerste instantie probeerde Velsen er in onderling overleg nog uit te komen met de rijksdienst maar dat leverde niets op.

Lees ook: Fietsers vangen bot bij sluisroute

De route is sinds 16 april voor een jaar afgesloten omdat de bouw van de sluis toch zorgt voor een onveilige situatie, meent de rijksdienst.

Afgelopen week liet Rijkswaterstaat nog weten dat ze niet van plan is extra maatregelen te nemen om fietsers en automobilisten tegemoet te komen, zoals de Fietsersbond bepleitte.

In het bezwaar bijt Velsen fel van zich af, in tegenstelling tot de afwachtende reactie die naar buiten kwam toen de sluiting net bekend werd. De sluiting heeft een te grote impact, stelt Velsen.

Veel werknemers van Tata Steel rijden over de sluis naar hun werk. En de route dient als alternatief als de Velsertunnel is gesloten. ’De druk op de oostzijde van IJmuiden neemt onnodig toe’, vindt Velsen.

Lees ook: Rijkswaterstaat gaat bebording sluizencomplex aanpassen

’U profiteert van de bereidheid van de samenleving om medewerking te verlenen aan uw project maar stelt daar absoluut niets tegenover.’ Rijkswaterstaat gedraagt zich ’onrechtvaardig’.

Als de route niet opengaat, wil Velsen dat de ochtendspitsvaart om 5 uur begint, tegen 7 uur nu. De avondvaart waarbij de pont elke tien minuten vaart, zou dan vanaf 13 uur moeten beginnen in plaats van nu 14 uur.

En er zou om 22 uur een extra dienst moeten komen vanwege de wissel van de Tata-avondploeg. De gemeente gaat het bezwaar nog toelichten bij Rijkswaterstaat die niet wil ingaan op het bezwaar.

Meer nieuws uit IJmond