Feestweek Santpoort bomvol evenementen

Ook dit jaar weer de strijd met Kwallenballen. Archieffoto

Ook dit jaar weer de strijd met Kwallenballen. Archieffoto

Saskia Knegtering
Santpoort-Noord

Traditiegetrouw viert Santpoort-Noord feest van zaterdag 2 tot en met zaterdag 9 augustus. Het is voor de 255ste keer dat het programma van Dorpsfeest Santpoort losbarst.

Acht dagen lang houdt de Harddraverij Vereniging zo'n veertig evenementen, groot en klein, voor verschillende doelgroepen. Bij veel evenementen staat het paard centraal. Nieuw is dat er vanaf het begin van het Dorpsfeest, naast het evenemententerrein bij de Ruïne van Brederode in Santpoort-Zuid, een forse feesttent op de Weyman Weide in Santpoort-Noord wordt neergezet. ,,Dat geeft wat meer lucht in het programma'', alsdus Theo Koster van de organisatie.

Bierproeverij

,,De eerste zaterdag gaan we al beginnen met vier evenementen. Het wandelen en de Rijtuigendag zullen in de ochtend vanaf de Ruïne van Brederode van start gaan. Aansluitend worden in de middag 'De Sterkste van Santpoort' en de 'Bierproeverij' op de Weyman Weide gehouden. En omdat de grote tent op de Weyman Weide de hele week blijft staan, zal het klaverjassen op maandag ook in die tent plaatsvinden. De Bierproeverij is op zaterdag 2 augustus van 16.00 tot 19.00 uur. Na de succesvolle eerste editie in 2013 is dit jaar dus een grotere tent beschikbaar en hebben we plaats voor 400 deelnemers.''

,,Je kunt genieten van een groot assortiment bieren, voornamelijk afkomstig van regionale brouwerijen. Kosten voor dit evenement zijn 12,50 euro per persoon. Hiervoor krijg je een welkomstpakket, bestaande uit een speciaal glas, boekje met uitleg over de bieren, een aantal koude hapjes en drie consumptiemunten'', zegt Koster.

Inschrijven kan vanaf nu via www.dorpsfeest-santpoort.nl. Meer info: bierproeverijsantpoort@dorpsfeest-santpoort.nl.

Wie de sterkste van Santpoort is, weten we op de eerste zaterdag van de feestweek tussen 12.00 en 15.00 uur op de Weyman Weide. ,,Dit op speciaal verzoek van de sterkste mannen en vrouwen van Santpoort. Vorig jaar werd dit evenement namelijk op de vrijdag gehouden. De deelnemers hadden dan al een aantal feestdagen in de benen en verschenen minder fit aan de start.''

,,Vandaar het verzoek om dit evenement direct op de eerste dag te laten plaatsvinden. Om het aantal deelnemers verder te laten groeien, is er bovendien een speciale groep voor de veertig-plussers in het leven geroepen. Op het terrein is een aantal nieuwe proeven uitgezet, waaraan zowel mannen als vrouwen kunnen deelnemen. Spreekstalmeesters Juriaan van Beelen en Jan van der Meulen ondersteunen het evenement met deskundig commentaar. Het evenement is bedoeld voor mannen en vrouwen vanaf 18 jaar. Inschrijven voor dit onderdeel kan via www.dorpsfeest-santpoort.nl of op de dag zelf van 11.00 tot 12.00 uur. Vol is vol'', aldus Koster. Meer info: sterkstevansantpoort@dorpsfeest-santpoort.nl

Tentquiz

,,Tot slot eindigen we nog met een nieuwtje. Want als je dan toch een fraaie tent op de Weyman Weide neerzet, kun je er ook een leuke quiz organiseren. Wie mag zich een jaar lang de 'Slimste van Santpoort en Omstreken' noemen? Net als de formule van een 'pubquiz' wordt op zaterdag 9 augustus, na het 'Buikschuiven en Kwallenballen', voor het eerst de 'Tentquiz' gehouden van 16.30 tot 19.00 uur. Teams van maximaal 4 personen strijden tegen elkaar.

Vragen over Santpoort, muziek, algemene feiten, wetenschap enzovoorts. Kosten voor dit evenement bedragen 2,50 euro per persoon. Inschrijven kan via www.dorpsfeest-santpoort.nl of ter plaatse. ,,Ook hier: Vol is vol'', legt Koster uit. Meer info: tentquiz@dorpsfeest-santpoort.nl. Het complete programma volgt de komende weken op www.dorpsfeest-santpoort.nl.

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.