Veel bijzondere sporten tijdens de Velsense Koningspelen

© Op de bmx-fiets vliegen de leerlingen van de Jan Campertschool over het parcours. foto united photos / toussaint kluiters

Susanne Moerkerk
Velsen

De Koningsspelen zijn in Velsen uitgegroeid van een sportdag tot een dag vol speciale ervaringen. Zo zijn er scholen op het strand aan het sporten en krijgen groep 6 en 7 van De Klipper een waterpoloclinic. Na het, nu al traditionele, Koningsontbijt gaan de kinderen sportief aan de slag.

Sommige scholen in Velsen zoeken samenwerkingsverbanden en kinderen kunnen proeven aan verschillende sporten. Een voorbeeld van zo’n samenwerkingsverband zijn De Vuurtoren en het Tender College.

Simon de Hoog van het Tender College: ,,Onze leerlingen volgen praktijkonderwijs en zijn vandaag aanwezig om de kinderen van De Vuurtoren te helpen. Daar zijn we vorig jaar mee begonnen. We besteden een aantal projectdagen als voorbereiding op de spelen. Dit jaar wordt er gevoetbald, is er korfbal, spelen de kinderen hockey en peanutballen ze.’’ Koos de Koning van De Vuurtoren: ,,Je ziet gewoon dat de kinderen dit heel leuk vinden, we gaan hier zeker een gewoonte van maken en voor volgend jaar een plan maken en de velden reserveren.’’ De kinderen gaan zo op in de spelen dat er geen tijd is om vragen te beantwoorden, wie niet rent of speelt is wel bezig zijn of haar team aan te moedigen. Als alle kinderen zoveel gesport hebben dat hun benen ze amper nog kunnen dragen, is het tijd voor wat ontspanning en een ijsje.

Freerunnen

De Vuurtoren heeft deze Koningsspelen wat velden van DKV, de Strawberries en VV IJmuiden in gebruik, maar daar zijn zij niet de enigen. De Jan Campertschool is ook aanwezig op het terrein van de Strawberries. De kinderen doen allemaal vier clinics van 45 minuten, ze mochten vooraf zelf aangeven wat ze graag wilden doen. Naast de ’gewone’ sporten als basketbal, voetbal en hockey kan ook gekozen worden voor wat extremere sporten. De Jan Campertschool heeft leerlingen van sportopleiding CIOS aangetrokken om een groot deel van de clinics te begeleiden. Het is heerlijk weer en op alle velden zijn de kinderen fanatiek aan de slag.

In het bosje naast de sportclub is een bmx-parcours uitgezet, kinderen kunnen capoeira doen en in de Waterloozaal krijgen de kinderen freerun-les van Multimotion. Ze springen in volle vaart over gymkasten en andere obstakels. Voor de wat minder sportief aangelegde kinderen of de leerlingen die tussen alle rensporten door even rustig aan willen doen, is er buitenyoga, musical-zingen en showdance.

Waterpolo

Groep 6 en 7 van De Klipper hebben in zwembad De Heerenduinen een intensieve waterpoloclinic. Juf Bianca, ook lid van VSV, mocht het bad gebruiken als ze zelf de spelletjes zou organiseren. Dus rennen de kinderen deze morgen met een bal over een mat op het water. Alsof dat nog niet moeilijk genoeg is, moeten ze halverwege het bad hun bal in een waterpolo doel proberen te gooien. Daarvoor is een gatendoek gehangen. De meeste kinderen raken het doek, maar een enkeling weet toch de bal in het doel te krijgen. In het bad daarnaast zwemmen de kinderen met een mat heen en weer. Ze moeten zwemplankjes naar de andere kant brengen en daar een piramide mee bouwen. Het team dat dit het snelste doet, wint. Verderop wordt geoefend op zwemmen met de bal en gooien op doel. Voor sommige kinderen is het lastig om de bal al zwemmend voort te bewegen, zonder uit koers te raken of de bal te verliezen. Tot slot spelen de kinderen nog een minitoernooi.

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.