Een op drie woningen in Velsen onveilig bij brand

Susanne Moerkerk
Velsen

Tienduizend woningen in Velsen hebben mogelijk een brandonveilige constructie. Het gaat om een op de drie woningen in de gemeente.

Doordat bij deze woningen mogelijk ruimte is tussen de woningmuur en het dak kan een woningbrand snel overslaan naar en meerdere naastgelegen woningen.

Lees ook: Velsense waarschuwing brandgevaar laat

De minimale brandwerende tijd is twintig minuten. Door de open ruimte halen deze woningen die norm niet.

Het risico is het grootst bij woningen die voor 1980 zijn gebouwd. Het gaat zowel om rijtjeswoningen als appartementencomplexen.

Een eventuele brand kan op drie manieren snel overslaan. Via het dak als er openingen of kieren zitten tussen de muren en de dakconstructie, via de vloeren tussen woningen als de plafonds niet voldoende brandwerend zijn en via het portiek als de voordeuren in dat portiek niet voldoende brandwerend zijn.

Eigenaren van de tienduizend Velsense woningen krijgen half mei een brief van de gemeente waarin zij op de hoogte worden gebracht van het mogelijke risico.

Het is aan de woningeigenaar om een gecertificeerd onderzoeker naar de ’woningscheidende constructie’ te laten kijken.

Kosten voor onderzoek, advies en eventuele bouwkundige aanpassingen zijn voor de woningeigenaar. Om de kosten te drukken, adviseert de gemeente met de hele straat of met het woonblok actie te ondernemen.

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.