Wokkels moeten zwanen in leven houden

Roel van Leeuwen
Amsterdam

Zwevende wokkels moeten voorkomen dat zwanen door treinen worden doodgereden. Deze zogenoemde ’Bird Flight Distractors’ accentueren de bovenleiding van de hogesnelheidslijn (HSL).

Vorig jaar december was het treinverkeer op de hogesnelheidslijn tussen Amsterdam en Rotterdam flink ontregeld doordat er een rouwende zwaan op het spoor zat.

De vogel wilde niet weg omdat een andere zwaan door een trein was doodgereden. Pas na anderhalf uur kon het treinverkeer worden hervat.

Om dit soort gebeurtenissen te voorkomen heeft ProRail de wokkelvormige anti-zwanenvoorzieningen aangebracht op plaatsen waar sloten haaks op het HSL-tracé liggen. Deze sloten worden door de zwanen vaak gebruikt als start- en landingsbaan.

ProRails heeft zo’n 250 wokkels gemonteerd langs het HSL-tracé. Woordvoerster Elles in ’t Hout van ProRail laat weten dat op andere tracés ook gebruik wordt gemaakt van zwanenlinten. Dit zijn linten die tussen drie palen zijn gespannen.

Overigens treft het bedrijf niet alleen voorzieningen om zwanen van een wisse dood te redden.

Bij Santpoort-Noord zijn er hekken die herten tegen moeten houden en ook bevinden zich op diverse plekken dassentunnels onder het spoor en ecoducten boven het spoor.

Langs het spoor – waar ProRail veel grond bezit – zijn er bovendien egesluites en bijenhotels.

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.