Vervulling van vacatures voor gehandicapten gaat moeizaam

Vervulling van vacatures voor gehandicapten gaat moeizaam
Velsen

De vervulling van banen voor arbeidsgehandicapten via IJmond Werkt, dat de participatiewet uitvoert voor de IJmondgemeenten, verloopt moeizaam. Dat blijkt uit een overzicht van het eerste kwartaal van 2018.

In totaal zijn er vijf inwoners van de IJmondgemeenten aan een zogenoemde garantiebaan geholpen. Deze banen zijn in het leven geroepen door het kabinet en werkgevers. Op die manier kunnen gehandicapten zoveel mogelijk bij reguliere werkgevers aan de slag komen onder begeleiding en met subsidie voor de werkgever. In totaal moeten er tot 2026 125.000 extra garantiebanen gecreëerd worden.

De vijf gerealiseerde banen in het eerste kwartaal is veel minder dan waar vooraf rekening mee werd gehouden om de banenafspraak te halen. De IJmond had eigenlijk 48 arbeidsgehandicapte inwoners aan een garantiebaan moeten helpen. In totaal waren er 124 kandidaten die in aanmerking kwamen voor een garantiebaan. IJmond Werkt probeert via speeddates werkgevers en arbeidsgehandicapten met elkaar in contact te brengen.

Een van de arbeidsgehandicapten die in aanmerking komt, is de dochter van een IJmuidens echtpaar. Zij hebben slechte ervaringen met de bemiddelingspogingen van IJmond Werkt. ,,Ze wordt steeds behandeld als een gewone werkloze, maar dat is ze niet’’, zegt moeder Manuela.

Raadslid Marianne Vos van Velsen Lokaal toont zich bezorgd over moeizame vervulling van de garantiebanen. ,,We hebben gezegd dat niemand buiten de boot valt, dus als dat wel het geval blijkt dan ben ik zeer gemotiveerd om me daarvoor in te zetten. Belangrijk is dat het echt gaat om maatwerk.’’

Lees verder: ’Gehandicapte is gewone werkloze’

Meer nieuws uit IJmond