Kitesurfers bij Zuidpier riskeren boete

Milo Lambers
IJmuiden

Handhavers van de gemeente Velsen gaan op warme dagen met veel wind optreden tegen kitesurfers die op het strand van IJmuiden aan Zee buiten de daarvoor toegewezen zone het water betreden.

Dit gebeurt naar aanleiding van een mail van de Reddingsbrigade aan de gemeente waarin het zijn zorgen over de situatie uitsprak. Ongelukken zijn er niet gebeurd, maar het scheelde een paar keer weinig, zo waarschuwde Hans Rozemeijer, voorzitter van de Reddingsbrigade afgelopen week.

Wethouder Bram Diepstraten geeft aan dat de gemeente al langer worstelt met het probleem.

,,Aanvankelijk was er geen capaciteit beschikbaar om de kitesurfers te controleren, maar door de bezorgdheid van de reddingsbrigade en ondernemers op het strand hebben we besloten om hier handhavers voor in te zetten. Zij zullen tijdens warme dagen met veel wind worden ingezet om kitesurfers te waarschuwen. Slaan ze de waarschuwingen in de wind en gaan ze toch het water in, dan zullen de handhavers boetes uitschrijven. Tevens zullen we contact opnemen met de landelijke kitesurfersvereniging om duidelijk te maken dat kitesurfen op het strand van IJmuiden enkel in zone 3 toegestaan is. Op de borden bij de strandingang staat dit ook aangegeven. Professionele kitesurfers weten ook dat dat zo is.”

Eerder deze week gaf de gemeente nog aan dat het voor handhavers moeilijk was om op te treden. De handhavers kunnen niet het water op en als iemand met een kitesurfboard het strand op komt lopen is dat nog geen reden voor een boete. Daarom is ervoor gekozen om kitesurfers op het strand al te waarschuwingen. De beslissing om handhavers in te zetten op het strand neemt met zich mee dat andere taken worden geschrapt.

Diepstraten: ,,Dat houdt in dat we op andere dingen niet controleren. Ik ga natuurlijk niet zeggen wat dat is, want ik wil mensen niet aanmoedigen om overtredingen te begaan.”

IJmuiderslag

Zone 3 is het stuk vanaf IJmuiderslag richting Bloemendaal. Kitesurfers mogen hier het water in. Vanaf hier mogen ze wel richting de pier surfen, zolang ze maar tweehonderd meter van de kust blijven. Diepstraten geeft aan dat dit al jaren zo is. ,,Zone 1 en 2 zijn bedoeld voor recreatie. In zone 2 wordt bijvoorbeeld ook gereden met blokarts. Zone 4 is wat smaller en daardoor vooral geschikt voor wandelaars.”

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.