Velsenaren geven verzet tegen snelbustracé nog zeker niet op

© Projectbureau HOV Velsen

Carlo Nijveen
Velsen

Velsense tegenstanders van het nieuwe snelbustracé tussen Haarlem en IJmuiden gooien de handdoek nog zeker niet in de ring, ook al heeft de bestuursrechter hun bezwaren woensdag van tafel geveegd.

De aanleg van het hoogwaardig openbaar vervoer (HOV)-tracé dwars door Velsen mag doorgaan. De afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State heeft een desbetreffend Velsens bestemmingsplanbesluit weliswaar op formele gronden vernietigd, maar dat blijft zonder consequenties. Velsen liet bij de plannenmakerij voor het snelbustracé steken vallen.

Zo verzuimde de gemeente aanvankelijk onderzoek te doen naar de uitstoot van stikstof bij het ’Natura 2000’-gebied Kennemerland-Zuid. Maar Velsen heeft volgens de bestuursrechter inmiddels aangetoond dat het gebruik van de snelbusbaan geen grote gevolgen voor dat natuurgebied zal hebben.

Aanvechten

Bijna tweehonderd inwoners van Velsen verzetten zich tegen het snelbustracé en stapten daarom naar de bestuursrechter. Advocaat René Rensing kondigt aan dat de bezwaarmakers die hij bijstaat willen bekijken of zij de aanleg van het snelbustracé dat dwars door Velsen loopt nog op andere manieren kunnen tegenhouden. ,,Bijvoorbeeld door aparte vergunningen aan te vechten.’’

Rensing vervolgt: ,,Gelijk hebben is niet hetzelfde als gelijk krijgen. Wij hebben deze zaak eigenlijk gewonnen. Maar mijn cliënten staan toch met lege handen.’’

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.