Noodbevel lag klaar bij escalatie kermis

De kermis in IJmuiden op de eerste dag, toen de sfeer nog goed was. Foto: United Photos.

Dagmar Aarts
IJmuiden

Een noodbevel lag het hele weekeinde klaar voor het geval de gespannen sfeer op de IJmuider kermis zou escaleren.

Het college b en w laat dat weten aan de gemeenteraad. De sfeer op de kermis was vanaf woensdagavond 30 april grimmig. ,,Een groep van twintig jongeren met Marokkaanse achtergrond verstoorde de sfeer. Vier echte raddraaiers die voor geen rede vatbaar waren, de rest meelopers’’, laat kermisorganisator Klaas Braak weten. ,,Ze bespuugden meisjes in de botsauto’s, bekogelden klanten van de achter de botsauto’s gelegen Vomar. De vier hadden meteen een gebiedsverbod moeten krijgen. Dan was het opgelost.’’

Via social media verschijnt een oproep om die groep jongeren ’te corrigeren’, meldt het college. De raddraaiers waren echter niet aanwezig op vrijdagavond. Wel 100 agressieve personen die ze het spugen wilden afleren. In overleg met de politie en een noodbevel in de zak, heeft locoburgemeester Annette Baerveldt de kermis door laten gaan.

Op zaterdag komt de politie met een gerucht over ,,een groep van circa 150 Marokkanen, onderweg naar de kermis.’’ Dat bleek niet te kloppen.

Vertegenwoordigers van de Marokkaanse gemeenschap hebben hun ongenoegen geuit over de berichtgeving in diverse media waarin de eerste groep jongeren als Marokkaans werd bestempeld.

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.