Japie de trouwe strandhuismeeuw

© Foto

Milo Lambers
IJmuiden aan Zee

Zodra Attie (65) en André Grifhorst (70) in april hun intrek nemen in het strandhuisje bij IJmuiderslag in IJmuiden aan Zee, komt ’ie al aangevlogen: meeuw Japie, al dertien jaar hun trouwe kameraad.

,,Kijk, kijk”, roept André als we het strand oplopen. ,,Daar heb je hem al!” De zeemeeuw neemt een duikvlucht richting zijn trouwe strandvrienden.

,,Hij weet dat wij het zijn.” Attie opent haar koeltasje met kaas, katten- en hondenvoer. ,,Dat vindt hij heerlijk. Het is wel een kritische meeuw: een stuk droog brood hoeft hij niet, hoor. Alleen als er een dikke laag pindakaas opzit.”

De meeuw twijfelt eventjes. ,,Hij is zijn coördinatie kwijt”, denkt André. ,,De huisjes zijn al weg, hij weet niet precies waar hij heen moet.” Een camera vindt het beest ook maar eng.

,,Hij is een beetje verlegen vadaag, normaal komt hij veel sneller dichterbij. In de zomer gaat hij vaak op een krukje naast ons zitten.” Voorzichtig komt Japie naar Attie toe. Even ’hoi’ zeggen en dan af op zijn avondmaal. Als een andere vogel in de buurt komt, springt Japie op en jaagt hem weg.

Voor een collega maakt Japie een uitzondering: zijn jong, ’Piep’. Attie: ,,Japie probeert Piep te leren zelf te eten, maar dat wil nog niet echt lukken.” Naar alle vermoedens is Japie een vrouwtje, maar de naam veranderen is geen optie.

,,Wij kwamen in 2004 met ons strandhuisje op deze plek te zitten. Meteen vloog deze meeuw naar ons toe. ’Oh, dat is Japie’, zeiden de buren. De meeuw was gewend om bij het strandhuisje te zitten van een man genaamd Jaap.”

Sindsdien is Japie, te herkennen aan een klein knobbeltje onder zijn pootje, de hele zomer bij het huisje van de familie Grifhorst te vinden.

,,Als ik ’s ochtends de lamellen open, zie ik hem al aan komen vliegen”, lacht Attie. De Amsterdammers, die sinds 1981 elke zomer vele dagen doorbrengen op het strand in IJmuiden, verwennen het dier met liefde. ,,We zetten altijd een bak met water en voedsel voor hem neer. Dat is echt zijn bak. Dat weet hij ook. Als wij ’s avonds buiten eten, dan laat hij ons eten met rust. Andere vogels jaagt hij weg van ons huisje. Dit is echt zijn territorium.”

Meeuw Japie is de hele zomer te vinden bij de famlie Grifhorst.

Meeuw Japie is de hele zomer te vinden bij de famlie Grifhorst.© Foto Holland Media Combinatie

Meeuwen hebben bij de meeste mensen geen goede reputatie: ze poepen immers alles onder. ,,Dat is ook zo bijzonder: hij doet nooit zijn behoefte bij ons in de buurt.”

Deze maand werkt het stel dagelijks aan hun huisje. Na afloop van het klussen zeggen ze hun trouwe vogel nog even gedag.

André: ,,We gaan vaak nog wat drinken bij het paviljoen. Als we weggaan, wacht Japie ons op. Hij vliegt een klein stukje met ons mee. In de winter komen we hier ook vaak om te wandelen. Dan zien we hem niet. Elk jaar vragen we ons af of Japie terugkeert. Meeuwen komen vaak onder auto’s en we hebben ook geen idee hoe oud hij inmiddels is. Zodra ons huisje hier staat, weet hij ons tot nu toe altijd te vinden.”

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.