Met hondenbrokken op vossenjacht in duin

Bas, Sofie en Monica.

Bas, Sofie en Monica.© foto kees de boer

Kees de Boer
Velsen-Zuid

Nu de sluisroute door de aanleg van de nieuwe zeesluis onbegaanbaar is, nemen meer mensen dan anders de pont om van Velsen-Zuid naar Velsen-Noord te gaan. De scholieren zijn vrij dus die ontbreken maar toeristen en dagjesmensen zijn er des te meer. De krant vaart de komende weken mee op de pont en gaat heen en weer op zoek naar mensen met een bijzonder verhaal.

Bas van Beckhoven uit Medemblik en zijn vrouw Monica en dochter Sofie (8) zijn een dagje aan het toeren met de zelfgebouwde camper. Eindbestemming is het Velsense duingebied bij de IJmuiderslag, waar de drie een wandeling willen maken.

Tijdens het wachten bij de pont in Velsen-Noord zijn Monica en Sofie even een ijsje gaan halen bij de snackbar.

,,We gaan zo een ’stukkie strunen’ bij het strand”, zegt Bas. ,,En om het voor Sofietje allemaal wat spannender te maken, hebben we haar beloofd dat we straks vossen gaan zoeken in het duin.”

Dan is natuurlijk de vraag: gaat het lukken om die schuwe dieren te spotten? ,,Ik heb hondenbrokken meegenomen om ze te lokken”, zegt Sofie opgewekt. Of ze niet een beetje bang is voor de vossen? Ze schudt haar hoofd: ,,Nee hoor, als het een kleintje is, ga ik ’m aaien.” Bas: ,,Dan mag ze hem meenemen naar huis.” Weer schudt ze haar hoofd: ,,Nee pap, dat wil ik niet.” En als de gespotte vos groot is? ,,Dan mag ie tegen me opspringen”, zegt ze stoer.

Schrootjesplafond

Bas, van beroep metaalbewerker, vertelt dat hij deze camper ’niet te duur en kaal’ heeft gekocht. ,,En daarna ben ik ’m gaan inrichten. Ik heb er bedden in gemaakt, een toilet geïnstalleerd en een schrootjesplafond met dakraam erin. En er komen ook nog zonnepanelen op het dak, die heb ik al besteld.”

Hij wijst op de matrassen: ,,Ook zelfgemaakt. Het schuim wat erin zit, heb ik hier in IJmuiden gekocht. Ik was ook begonnen met een keukentje, maar toen brak in mijn bovenbeen met crossen. Ik moest revalideren en de bouw van de camper kwam stil te liggen.”

Hij vertelt dat de revalidatie niet helemaal volgens plan is verlopen. ,,Mijn been is korter geworden en daar moet operatief nog een keer wat aan worden gedaan. Maar niet nu in de zomer. Dat laat ik van de winter wel doen.”

Of ze blijven kamperen in Velsen? ,,Nee, we gaan straks weer terug. Het is jammer dat ze hier geen camperplek hebben, anders waren we wel gebleven.”

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.