Berget Lewis op havenfestival IJmuiden [video]

Pieter van Hove
IJmuiden

De organisatie van het Havenfestival IJmuiden is erin geslaagd een absolute topper aan te trekken. Berget Lewis verzorgt 30 augustus het afsluitende optreden op het podium aan de Trawlerkade. Schouwburg-directeur Jacob Bron is behoorlijk in zijn nopjes.

,,Naast haar rol in een musical treedt zij slechts tien keer op. IJmuiden is daar één van. We zijn vereerd.’’ Lewis begon haar professionele zangcarrière als achtergrondzangeres bij Total Touch. In 1998 richtte zij The Berget Lewis Gospel Train op. Op 5 april 2012 had zij samen met Danny de Munk de hoofdrol in de live-uitzending The Passion in Rotterdam. Zij vertolkte hierbij de rol van Maria.

Hobbyisten

Het muzikaal gedeelte van het ééndaagse nautische spektakel is zo goed als rond. Zo laten de Hobbyisten met hun Nederlandstalige funky nummers zien waarom ze zo populair zijn. Een ander hoogtepunt wordt ongetwijfeld het voorproefje uit de jubileumproductie ’Het meisje van Velsen’ dat dit najaar in première gaat bij de jarige schouwburg. Voor het eerst zal het volledige spelersensemble zich, inclusief hoofdrolspelers, presenteren aan het publiek. In een dertig minuten durend optreden – van 16.00 tot 16.30 uur op het hoofdpodium – wordt een swingend visitekaartje afgegeven van wat het publiek in oktober in de schouwburg staat te wachten.

Telstar

De uit Velserbroek afkomstige musicalactrice Eline Schmidt (die al in grote professionele musicalproducties schitterde) – reist in haar voorstelling als een soort Alice in Wonderland door de tijd en staat net zo makkelijk tussen de gravers van het Noordzeekanaal, de bouwers van de Hoogovens en een partij drenkelingen in Hotel Augusta. Ook trapt zij een balletje mee met de net opgerichte voetbalclub Telstar en zwaait zij Keizerin Sissi uit na haar logeerpartij op landgoed Spaarnberg in Santpoort.

Daarnaast vertoont de schouwburg iets van haar filmweekend dat volgend jaar wordt gehouden in verband met het 75-jarig bestaan. Michael Helmerhorst en Dietrich-vertolkster Wilma Bakker gaan terug in de tijd met anekdotes en met onsterfelijk geworden filmsongs als ’Lili Marleen’ en ’Von Verder wordt er veel verwacht van de Nirvana-coverband die nummers speelt van de band van wijlen Curt Corbain.

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.