Kruisbestuiving bij de boterhammen

Pieter van Hove
IJmuiden

Breng vertegenwoordigers van het bedrijfsleven, het onderwijs en overheden bij elkaar. En er kan iets moois ontstaan. Spannende initiatieven, leuke projecten. Kortom: kruisbestuiving over en weer. Denk maar aan stageplekken of opleidingen tijdens het werk. Woensdag was er een Ondernemersontbijt bij het Maritiem College Velsen in IJmuiden

Een goed voorbeeld van zo’n ontmoetingsplek is het sponsorhome bij Telstar in Velsen-Zuid waar over zaken wordt gesproken en goede contacten worden gelegd.

Eén keer per jaar verplaatst het sponsorhome zich van het Telstar-stadion naar het Maritiem College Velsen aan de Briniostraat in IJmuiden voor een ondernemersontbijt. Een vijftal sprekers mochten woensdagochtend tussen de boterhammen en koffie door iets vertellen over de onderlinge verstandhoudingen. En die blijken goed te zijn, afgaand op de meer de vijftig aanwezigen die deze woensdagochtend om half acht plaatsnamen in het restaurant van de school.

Telstar-directeur Pieter de Waard hield een betoog over de belangrijkheid van de eerstedivisieclub in het zakelijk netwerk in de regio. Hij kon het niet nalaten een sneer uit te delen aan de top vijf van de Nederlandse voetbalclubs die gezamenlijk 60 procent van de 67 miljoen mediagelden ontvangen. ,,Wij zullen het de KNVB hierover lastig maken’’, aldus De Waard.

Uitvallen

Ondernemer en voorzitter van Techniek Campus Jan Boudesteijn ging verder in op de belangrijkheid van de maakindustrie en de plannen om technische beroepen, die vooral in de IJmond-regio zijn te vinden, te promoten. Zoals PET IJmond waarbij jongeren kennis kunnen maken met techniek. Onlangs was een dergelijke bijeenkomst in de Felison Cruise Terminal in IJmuiden.

Maar niet altijd verloopt de overgang van onderwijs naar het bedrijfsleven zo gladjes. Zo zijn er ook leerlingen die voortijdig uitvallen. Voor dergelijke scholieren is in het IJmuidense havengebied een uniek initiatief aan de gang, IJmuiden Metaal. Dat is een bedrijf waar voortijdige schoolverlaters kunnen werken. Dergelijke leerlingen krijgen alsnog een gedegen technische opleiding bij het metaalbedrijf aan de Industriestraat in IJmuiden.

Lesboot

De jongeren werken momenteel aan de bouw van een lesboot die dienst gaat doen als drijvend leslokaal voor scholieren van het maritieme beroepsonderwijs. In het voorjaar van volgend jaar moet de bouw zijn voltooid, aldus Toine Klok van Perspectief. Klok deed een oproep aan de aanwezigen om leerlingen in het bedrijf op te nemen. ,,Wij slagen alleen wanneer de jongeren bij jullie aan het werk kunnen. Wij kunnen technisch personeel leveren.’’

Wethouder Arjen Verkaik zag in zijn betoog volop groeikansen voor de offshore-industrie. En dan voornamelijk de windoffshore. ,,In de sector is volop werkgelegenheid.’’Het onderwijs moet volgens hem daar rekening mee houden.

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.