Gymnasium rouwt om 'Mister Felisenum'

Edo Velema

Edo Velema

Janneke van Beusekom
Velsen-Zuid

'Mister Felisenum', zo kan hij gerust worden genoemd. Afgelopen dinsdag is voormalig conrector Edo Velema van Gymnasium Felisenum in Velsen-Zuid overleden. Velema blies zijn laatste adem uit na een slopend ziekbed. Hij is slechts 65 jaar oud geworden.

Het 'Felisenum' is na de dood van de conrector in rouw. 'Het was hem zo anders gegund', staat te lezen op de website van de school.

Edo Velema heeft het grootste deel van zijn professionele leven aan het Gymnasium Felisenum gewijd. Hij was meer dan toegewijd aan het gymnasium in het algemeen en het Felisenum in het bijzonder.

Bevlogen voor het onderwijs, bevlogen voor taal en altijd in interactie met de leerlingen, die hij volgens Felisenum-rector Karel Kits allemaal bij naam kende.

Grammatica-rap Veel leerlingen in Velema's laatste lesjaren herinneren zich nog zijn grammatica-rap. Betrokken was hij ook bij alle medewerkers van de school. Velema wist altijd ieders verjaardag en schonk daaraan ook aandacht.

Erudiet Velema wordt gezien als een erudiete persoonlijkheid. Zijn belezenheid was ongeëvenaard, net als zijn leessnelheid. Cultuur en kunst waren zijn passie, een passie die hij ook uitdroeg in de school. Anderen konden daarover altijd een goed gesprek met hem voeren.

Een schoolleider met duidelijke ideeën over onderwijs, over wat wel goed was en wat niet. Veel daarvan heeft hij verwezenlijkt op de Velsense school. Het Gymnasium Felisenum zou volgens rector Kits zonder Velema niet zijn wat het de afgelopen decennia is geweest en anno 2015 nog is. Velema's collega's zijn hem dankbaar en zullen hem zeer missen.

Edo Velema wordt komende maandag op begraafplaats Zorgvlied in Amsterdam te ruste gelegd.

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.