Omzien naar oud IJmuiden tijdens Havenfestival

Vroeger: vishal IJmuiden. Archieffoto

Vroeger: vishal IJmuiden. Archieffoto

Pieter van Hove
IJmuiden

Vele uren heeft hij erop zitten. Kijkend naar oude beelden van IJmuiden en directe omgeving. Over de haven. Of de Velsertunnel, de Hoogovens, de Velserbroek toen het nog een polder was. Filmpjes zonder commentaar.

Zoals de opnames uit 1925 over de Trawlervisscherij. Tien minuten duurt de vertoning. Met daarnaast beelden over het maken van ijs, het laden van kolen, het harde leven op zee of een schip in het drijvend droogdok. Zonder geluid. ,,Maar ook films met muziek. En uiteraard ook met ingesproken tekst. Van alles wat dus’’, zegt Cor Oudendijk.

Velsertunnel

De op en top Velsenaar heeft voor het Havenfestival IJmuiden een filmprogramma samengesteld met oude opnames van IJmuiden en directe omgeving. ,,Vanaf 1925 tot 1955, de bouw van de Velsertunnel.’’ Het was niet echt een straf, de selectie van de vele beelden. Oudendijk is echt zo iemand bij wie zeewater door de aderen stroomt.

Zo was hij tijdens zijn loopbaan onder andere directeur scheepvaart van de Amsterdamse Haven, directeur Centraal Nautisch Beheer en Rijkshavenmeester van het Amsterdams Noordzeekanaal gebied. Een aantal jaren geleden ging hij met pensioen, maar de liefde voor de scheepvaart is niet over.

Archiefmateriaal

Al eerder was Oudendijk actief betrokken bij het Havenfestival. Tijdens een eerdere editie deelde Oudendijk zijn verhalen over de IJmuidense havens. ,,Ik heb veel archiefmateriaal gehaald uit het Noord-Hollands Archief in Haarlem. Verder heb ik contact gezocht met de voormalig gemeentearchivaris Siebe Rolle.

Die was in het verleden betrokken bij drie delen van de film ’Even Omzien’. Die films laten wij nu weer zien.’’ IJmuidenaren hebben veel met de geschiedenis van hun woonplaats.

Dit bleek onder meer uit de uitverkochte filmvoorstellingen die deze krant hield tijdens de viering van het honderdjarig jubileum in de Velsense Stadsschouwburg vorig jaar. De dvd ’Velsen van Vroeger’ die naar aanleiding van de voorstellingen, was binnen no-time uitverkocht.

Harddraverij

Ongetwijfeld zullen de toeschouwers op het Havenfestival met veel belangstelling kijken naar de beelden van bij voorbeeld Stormvogels, de Harddraverij in Santpoort, een KNRM-redding met roeisloep (1928), het bezoek aan Hoogovens door koningin Wilhelmina en Prins Hendrik in 1926, IJmuiden tijdens de Tweede Wereldoorlog, tot de bouw van de Wijkertunnel in 1996. Als laatste is er de vertoning van de jubileumfilm van Zeehaven IJmuiden NV. naar aanleiding van het 25-jarig bestaan.

,,In totaal dus vier uur film, die doorlopend wordt vertoond.’’ De voorstellingen zijn doorlopend in het gebouw van IJmuiden Stores, Trawlerkade 44.

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.