IJmuidenaar maand lang zonder bloedverdunners na operatie

Werkgelegenheid zorg groeit spectaculair© ANP

Redacteur IJmuiden
ijmuiden

IJmuidenaar Arie van Vliet ging deze zomer door het oog van de naald. Nadat hij in juni een nieuwe knie kreeg in het Spaarneziekenhuis, vergat de Medial trombosedienst hem een maand lang bloedverdunners toe te dienen. ,,Hij had wel dood kunnen zijn’’, zegt zijn vrouw Marléne van Vliet.

,,Na de operatie kregen we veertig doses bloedverdunners mee naar huis, daarna zou de trombosedienst contact opnemen’’, vertelt Marlène van Vliet. ,,Na twee weken wachten heb ik maar eens gebeld. De dame aan de telefoon verzekerde me dat ze op het juiste moment iemand zouden sturen. Blijkbaar werken die middelen langer door dan vroeger, dacht ik nog.’’Op 24 augustus, een maand en acht dagen nadat de laatste ’thuisdosis’ was gebruikt, moest Van Vliet naar de cardioloog. Die kreeg zelf bijna een hartverzakking toen ze ontdekte dat Van Vliet al die tijd geen bloedverdunners had gehad.

Afgezien van wat kleine incidenten leek Medial daarna punctueler. Maar afgelopen vrijdag ging het opnieuw mis. De prikker kwam niet opdagen en Van Vliet zat opnieuw vijf dagen zonder bloedverdunners. ,,Ik werd witheet’’, aldus Marlène van Vliet. Raad van Bestuurslid Peter Kamsteeg van Atal Medial wijt het laatste incident aan een communicatieprobleem. Het feit dat de heer Van Vliet in de zomer een maand zonder bloedverdunners zat komt volgens hem doordat het ziekenhuis hem niet tijdig had aangemeld. Op de vragen wanneer de aanmelding dan wèl kwam en waarom Medial niet ingreep na het telefoontje van mevrouw Van Vliet heeft Kamsteeg echter geen antwoord. Marlène van Vliet kan zich niet voorstellen dat de fout in het ziekenhuis is gemaakt. ,,Wij zijn juist erg tevreden over de zorgvuldigheid van onze specialist.’’Het Spaarneziekenhuis reageert geschrokken. ,, Schijnbaar is er iets misgegaan in de communicatie tussen ziekenhuis en trombosedienst. Dat nemen we erg serieus. Als dat al zo is, dan moeten we samen met de trombosedienst goed onderzoeken waar het is misgegaan, om te voorkomen dat dit vaker gebeurt’’, reageert woordvoerder Petra Timmers.

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.