CAO-overleg Tata Steel woensdag hervat

CAO-overleg Tata Steel woensdag hervat
© ANP
IJmuiden

De vakbonden en Tata Steel komen woensdag bij elkaar voor overleg over een nieuwe CAO voor de ruim negenduizend medewerkers.

Dit is noodzakelijk nadat de vierde ronde voor een collectieve arbeidsovereenkomst geen resultaat heeft opgeleverd.

Aanvankelijk was het de bedoeling dat de partijen tijdens het laatste overleg tot een akkoord zouden komen. Dit is niet gebeurd. Sterker nog: de vakverenigingen en de delegatie van de staalonderneming braken donderdagavond laat de besprekingen af.

Eerder op de dag was er al een langdurige schorsing over het zogeheten generatiepact dat de bonden in de CAO willen opnemen. Het generatiepact zou Tata Steel veel kosten.

(Lees hier: Geen resultaat bij CAO-overleg Tata Steel)

Volgens een woordvoerder van het staalbedrijf is de vakbonden verzocht na te denken over welke aanpassingen aan het voorstel mogelijk zijn om tot een voor beide partijen aanvaardbare afspraak te kunnen komen.

Vakbond FNV Metaal heeft maandag ledenvergaderingen waarop de onderhandelingsresultaten worden gepresenteerd. Volgens FNV-onderhandelaar Aad in ’t Veld is het te vroeg om over acties te spreken.

,,Ik heb in mijn loopbaan als CAO-onderhandelaar nog nooit meegemaakt dat een werkgever zich zo slecht heeft voorbereid. Tata Steel wil achteraf, als alle punten zijn uitonderhandeld, de vrijheid houden om alsnog geen Generatiepact te willen.”

De vakbondsbestuurder stelt dat de bonden vier rondes een worst is voorgehouden. ,,Tata Steel praat wel veel over duurzame inzetbaarheid, maar wil schijnbaar geen Generatiepact.”

Meer nieuws uit IJmond

Keuze van de redactie