Hennepspeurders nog bezig met onderzoek naar oorzaak brand in loods havengebied IJmuiden

Carlo Nijveen
IJmuiden

Het ’hennepteam’ van de politie is nog steeds bezig met onderzoek naar de oorzaak van de brand die afgelopen november forse schade veroorzaakte in een loods aan de Rondweg in het havengebied van IJmuiden.

De speciale speurders zijn op de zaak gezet omdat kort na de brand in of bij de loods spullen werden aangetroffen die horen bij de inrichting van een wietplantage. De politie heeft twee verdachten gehoord, liet een woordvoerster kort voor de jaarwisseling desgevraagd weten. Maar zij zijn volgens haar inmiddels niet meer in beeld.

Mede-eigenaar Adriaan Schreuder van rederij De Toekomst, een van de bedrijven die door de brand zwaar zijn gedupeerd, vermoedde kort daarna al dat er in de ruimte direct naast zijn onderneming een hennepkwekerij zat. Schreuder stelde dat zijn bedrijf voor tonnen schade heeft opgelopen. Bij de brand gingen volgens hem onder meer een dure koelcel, kostbare lasapparatuur en visnetten verloren.

De IJmuidense ondernemer leverde kritiek op de brandweer. De schade in de opslagruimte zou volgens hem namelijk aanzienlijk minder groot zijn geweest als op zijn aandringen een deur van de loods was opengemaakt. ,,Die deur wilden ze dichthouden, om veiligheidsredenen. Maar als-ie was opengemaakt, hadden ze het interieur van mijn bedrijf nat kunnen houden’’, aldus Schreuder destijds.

Het vuur in de loods in het havengebied was behoorlijk lastig te bestrijden, doordat het pand tussen andere panden lag ingeklemd. Daarom moesten tientallen brandweerlieden in actie komen. Bij de brand raakte niemand gewond.

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.