Kunstenaars trotseren wind en tijd

Hetty Spaanderman put inspiratie uit de omgeving tijdens de 50uur van Velsen-Zuid. Foto The Daily Photo/Gwendelyn Luijk

Gwendelyn Luijk
Velsen-Zuid

Snelheid, precisie en schoonheid. Er wordt nogal wat gevraagd van de 14 kunstenaars die de afgelopen dagen in razend tempo een kunstwerk realiseerden. Na een koud en hectisch dagje gisteren worden de resultaten van de ’50uur van Velsen-Zuid’ vanmiddag al geveild.

,,Ik kan schilderen waar ik maar wil’’, zegt Hetty Spaanderman, die haar ezel gisteren naast het altaar van de Engelmunduskerk neerzette. Donderdag was haar doek nog leeg. Gisteren waren alle eyecatchers van Oud-Velsen al duidelijk in de pasteltinten herkenbaar. Geen tijd voor pauze, want er moet nog heel wat ingetekend worden. ,,Vandaag moet het gebeuren. Gelukkig ken ik Velsen-Zuid goed, omdat ik hier vaak kom schilderen. Toch is het een hele uitdaging.’’

Ook aan het water, in het park, het Raadhuis van de Kunst en in de Goede Herderzaal wordt als een bezetene gewerkt. Kunstenaars uit Velsen en omgeving stapten voor de ’50uur van Velsen-Zuid’ over de grenzen van hun eigen werkruimte én werkritme heen. Zij kregen vanaf donderdag de tijd om een volledig kunstwerk af te leveren. Vandaag om twaalf uur worden de werken in de Engelmunduskerk geëxposeerd en om vier uur worden ze geveild. Van begin tot eind neemt het project precies vijftig uur in beslag.

Doorwerken geblazen dus. In het Raadhuis van de Kunst heeft Petra Meskers zich vast voorgenomen tot middernacht door te gaan. Haar project bestaat uit een vijfluik van vissenhuid, veertjes en vlastouw op vezelpapier. Ze werkt graag met de letter V, wat bij elke bezoeker de nodige uitleg behoeft. ,,Daardoor ben ik gisteren niet erg opgeschoten’’, zegt ze.

Smokkelen

In de Engelmunduskerk smokkelt Winnie Meijer, net als de meeste kunstenaars, een klein beetje met de tijd. Keramieken vogels zijn haar specialisatie. De keramieken haan die zij met kaligrafie beschilderd is echter een paar dagen terug al in de oven geweest. ,,Met bak- en afkoeltijden inbegrepen is het simpelweg onmogelijk om binnen vijftig uur klaar te zijn’’, zegt ze. ,,Daarom reken ik de haan als basisproduct, en de kaligrafie is het kunstwerk.’’

Ook Marja ten Hoorn zegt dat er in haar ’schilderij-tas’ al minstens honderd voorbereidende uren zijn gaan zitten. Wat ze in die uren deed? ,,Materialen verzamelen, alvast een paar steekjes naaien, en vooral heel veel nadenken.’’ Nu het eenmaal zover is gaat Marja echter als een speer. ,,Ik denk dat ik zelfs wel twee tassen kan maken’’, zegt ze ambitieus.

Kunstenaars moesten gisteren overigens niet alleen de tijdsdruk, maar ook het slechte weer trotseren. Donderdag had ’de 50uur’ nog een zonnige start, maar gisteren sloeg de wind gemeen om de hoeken van de Engelmunduskerk heen. Schilder Henk Zwanenburg klaagt over een ’dode’ vinger van de kou, maar blijft toch dapper op zijn tochtige hoekje bij het kanaal zitten. Als zijn dorpsgezicht af is wil hij immer ook het kanaal nog op het doek vereeuwigen. In twee oudere heren heeft hij gelukkig een sympathiserend publiek gevonden; jas dicht, kraag omhoog en gewoon geïnteresseerd toe blijven kijken. Het meeste publiek laat in de ochtenduren echter verstek gaan.

Goed doel

Marieke Broekman is wel speciaal voor het evenement naar Velsen-Zuid gekomen. Ze kijkt nu over de schouder van John van den Goorbergh mee hoe zijn aquarel steeds meer op de kerktoren gaat lijken. ,,Ik heb mooie dingen gezien’’, concludeert ze na een rondje langs alle kunstenaars. ,,Misschien zelfs wel iets waarop ik zou willen bieden.’’ Alle werken gaan vandaag onder de hamer. Twintig procent van de opbrengst gaat naar de Engelmunduskerk, die van plan is het geld te gebruiken voor onderhoud.

De expositie ’50uur van Velsen-Zuid’ start vanmiddag om 12 uur in de Engelmunduskerk. Tussen vier en vijf kan er door iedereen op de kunstwerken geboden worden.

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.