Aptroot voorzitter reddingsbrigade

Charlie Aptroot. Archieffoto ANP© ANP

Saskia Knegtering
IJMUIDEN

Charlie Aptroot (63) wordt voorzitter van Reddingsbrigade Nederland. De organisatie heeft vrijdag de voordracht van het oud-VVD-Kamerlid en de huidige burgemeester van Zoetermeer bekendgemaakt.

Reddingsbrigade Nederland is de koepelorganisatie van alle reddingsbrigades in ons land. Ze telt circa 23.000 leden, van wie er 5000 dagelijks in diverse rollen actief zijn. Dit varieert van stand-by staan tot het verzorgen van opleidingen in zwemmend redden.

Jaarlijks verricht de brigade meer dan 10.000 hulpverleningen langs de zeestranden en op binnenwateren.

Voordat Aptroot de Tweede Kamer inging, was hij onder meer wethouder in Wassenaar. Bij zijn afscheid in die functie vroeg hij in plaats van een cadeau om een bijdrage voor een boot voor de Wassenaarse Reddingsbrigade. Met de verzamelde bijdrage van 10.000 gulden kon de boot worden aangeschaft.

‘Nooit gedacht dat ik daarvoor nog eens op deze manier beloond zou worden’, zegt de nieuwe voorzitter met een glimlach. ‘Maar ik heb altijd veel respect gehad voor het werk van de reddingsbrigades, waarvan er ook één actief is in Zoetermeer. Mensen die zelf contributie betalen om vervolgens vrijwillig zo nodig hun leven te wagen voor dat van een ander. Dat vind ik erg bijzonder.’

Aptroot volgt Paul de Winter op, die eind vorig jaar om persoonlijke redenen afscheid nam.

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.